Αρχική Ειδήσεις Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής

Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής

0
Διαφήμιση

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βοτανικού Κήπου Διομήδους στο Χαϊδάρι, η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής διοργανώνει την εκδήλωση λήξης του προγράμματος “Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής”.

Το δίκτυο λειτουργεί εδώ και περίπου 1 χρόνο μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.paratiro.gr, και έχει ως στόχο τη συλλογή στοιχείων από πολίτες και φορείς για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών ζώων.

Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής αποτελεί μια προσπάθεια πανελλήνιας εμβέλειας για την εφαρμογή της “Επιστήμης των Πολιτών” (Citizen Science) σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας.

Η επιστήμη των πολιτών είναι η έρευνα που βασίζεται στη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων από τους πολίτες, επιστήμονες ή μη, καθώς οι παρατηρήσεις του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω υπολογιστή, ταμπλέτας, ή κινητού τηλεφώνου. Στο διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας, καταγράφηκαν εκατοντάδες στοιχεία από πολίτες για περιστατικά νεκρών ή τραυματισμένων ζώων ανά την Ελλάδα.

Το γεωγραφικό σημείο εντοπίζεται αυτόματα από τη συσκευή ή ορίζεται από τον χρήστη και αποτυπώνεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, ενώ τα δεδομένα που στέλνονται, συχνά συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό.

Τα στοιχεία που συλλέγονται προσφέρουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των άγριων ζώων στη χώρα μας. Μπορούν να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό και την προώθηση μέτρων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία του δικτύου και η δυνατότητα αξιοποίησής τους στην προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας.

Θα ακολουθήσει απελευθέρωση αποθεραπευμένων άγριων πουλιών στο φυσικό περιβάλλον του Βοτανικού Κήπου.

Διαφήμιση