Αρχική Καταστροφές Παύει το μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου!

Παύει το μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου!

0

Ένας Νοτιοαφρικανός δικαστής αποφάσισε να άρει το μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου που ισχύει από το 2009 προκειμένου να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία των ζώων αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση!

«Το μορατόριο στην πώληση κεράτων ρινόκερου στη νοτιοαφρικανική αγορά αναστέλλεται με την παρούσα απόφαση», ανακοίνωσε ο δικαστής Φράνσις Λεγκόντι του δικαστηρίου της Πρετόρια.

Η απόφαση δεν θέτει εν αμφιβόλω τη βάση του μορατόριουμ, όμως εκτιμά ότι δεν ακολουθήθηκε η προσήκουσα διαδικασία στην εφαρμογή του.

Νοτιοαφρικανοί εκτροφείς ρινόκερων απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο ζητώντας να αποκτήσουν το δικαίωμα να πωλούν νόμιμα τα κέρατα των ζώων αυτών, εκτιμώντας ότι αυτό θα έπληττε τη λαθροθηρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να πιέσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να ζητήσει κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών) την άρση της απαγόρευσης σε παγκόσμιο επίπεδο του εμπορίου κεράτων, κάτι που θα επέτρεπε να οριστεί ένα καλύτερο νομικό πλαίσιο.

«Είναι απόλυτη επιτυχία, δεν ισχύει πια απαγόρευση στην πώληση κεράτων ρινόκερου» στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο Γκ. Φ. Χέινς ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων.

«Η απόφαση σημαίνει ότι μπορεί κανείς να πουλά νόμιμα κέρατα ρινόκερων στη Νότια Αφρική, όμως θα πρέπει πρώτα να λάβει άδεια», την οποία θα παρέχει η εθνική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος, εξήγησε ο Ιζάκ ντι Τουά, ένας άλλος δικηγόρος.

Μετά το 1999 οπότε ίσχυσε το μορατόριουμ, το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου γνώρισε τεράστια αύξηση στη Νότια Αφρική, όπου ζει το 80% των ρινόκερων.

Το 2014 σφαγιάστηκαν συνολικά 1.215 ρινόκεροι, οι περισσότεροι στο πάρκο Κρούγκερ. Το εμπόριο αυτό τρέφει την παράνομη αγορά της ασιατικής παραδοσιακής ιατρικής, κυρίως στο Βιετνάμ και την Κίνα, όπου θεωρείται ότι το κέρατο ρινόκερου έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here