Αρχική Ειδήσεις Παραδίδεται στο κοινό το αρχαίο θέατρο Νικόπολης

Παραδίδεται στο κοινό το αρχαίο θέατρο Νικόπολης

0
Διαφήμιση

Με την ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης που διενεργούνται από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης – Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διασφαλίζεται σε πρώτη φάση η προστασία του μνημείου και αίρεται ο κίνδυνος ενδεχόμενης κατάρρευσης τμημάτων του, ενώ παράλληλα προκύπτουν νέα στοιχεία για τη μορφή και την κατάσταση διατήρησής του.

Το σημαντικό αυτό έργο γίνεται στο πλαίσιο του έργου του ΕΣΠΑ «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Α΄ Φάση)» και πραγματοποιείται από το 2013.

Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα του είδους στην Ελλάδα, πιστεύεται ότι ανάγεται στην εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου.

Οι εργασίες που εκτελούνται αποσκοπούν στη διασφάλιση του μνημείου και των κινητών ευρημάτων του (στερεώσεις, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών, συντηρήσεις επιχρισμάτων και κινητών ευρημάτων), στη διερεύνηση των διαφόρων οικοδομικών φάσεων του (αποχωματώσεις, αναδείξεις περιγραμμάτων και ανασκαφές), αλλά και στην προστασία και ανάδειξή του (περίφραξη, κατασκευή περιμετρικής διαδρομής επισκεπτών και εξέδρας θέασης, τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης).

Ο αρχαιολογικός χώρος

Χάρη στην αποκάλυψη τριών σειρών μαρμάρινων εδωλίων του κάτω κοίλου σε άριστη κατάσταση, τμήματος της κεντρικής κλίμακας που οδηγεί στο άνω κοίλο, καθώς και της βόρειας εισόδου του θεάτρου, αναθεωρείται σε μεγάλο βαθμό η αρχική υπόθεση, κατά την πρώτη φάση των ερευνών, σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του μνημείου.

Τότε η έρευνα είχε οδηγήσει στη σκέψη ότι η αρχική κατασκευή αποδομήθηκε, με στόχο τη μετατροπή του δομικού υλικού σε ασβέστη.

Με τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά δεδομένα, φαίνεται ότι υφαρπαγή του υλικού συντελέστηκε μόνο στο άνω κοίλο, ενώ διατηρούνται ακόμη αρκετά τμήματα του κάτω κοίλου, αλλά και του δαπέδου της ορχήστρας.

Στο τμήμα του δαπέδου που ήλθε πρόσφατα στο φως, μπροστά από τα εδώλια αποκαλύφθηκαν οι εσοχές πολύστιχης ένθετης επιγραφής από μεταλλικά γράμματα στην οποία μεταξύ άλλων διακρίνονται οι λέξεις ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΙΕΡΑ, ενώ κάποιες εκ των εσοχών διατηρούν κατά χώρα μολύβι και τον χαλκό των ένθετων γραμμάτων.

Στο ίδιο σημείο, αποκαλύφθηκε πληθώρα μαρμάρινων θραυσμάτων, μεταξύ αυτών και ανάγλυφη πλάκα με ιδεαλιστική κεφαλή σε πλάγια όψη.

Η επιγραφή ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΙΕΡΑ είναι εμφανής…

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται ότι ανήκουν στην πρώτη οικοδομική φάση του θεάτρου, η οποία τοποθετείται με τα έως τώρα δεδομένα στα τέλη του 1ου αι. π.Χ.

Το έργο θα αποδοθεί σταδιακά στο κοινό από τις 31 Δεκεμβρίου 2015 που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του ΕΣΠΑ (Α’ Φάση), ενώ πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να ενταχθεί και στην επόμενη φάση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης, μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα είναι επισκέψιμο σε όλα τα τμήματά του, όπου έχουν ήδη περατωθεί οι εργασίες. Επίσης εφεξής θα μπορεί να διατίθεται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here