Αρχική Ειδήσεις «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

«Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

0
Διαφήμιση

Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, αλλά και την περίοδο των εορτών (26-30 Δεκεμβρίου και 2-7 Ιανουαρίου) η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε την έλευση του χειμώνα με πειράματα και μουσική! Χιονονιφάδες, έλατα, μάλλινα ρούχα και μουσικοί πειραματισμοί συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες! Παράλληλα, γονείς με παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να ακολουθήσουν μία διαδρομή στο φως με ξεναγό τον Ισαάκ Νεύτωνα!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

13:30 – 14:10 Επίδειξη πειραμάτων: «Τα μυστήρια του χειμώνα»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Η ομάδα των πειραμάτων της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας αναζητεί τα χαρακτηριστικά του χειμώνα με τη βοήθεια της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας. Μπορεί να τρυπώσει το κρύο από το παράθυρο; Πώς σχηματίζονται οι εποχές του χρόνου; Γιατί έχουμε ρίγη από το κρύο;

Πώς προστατεύονται τα έλατα στο χιόνι; Γιατί μας κρατάνε ζεστούς τα μάλλινα ρούχα το χειμώνα; Γιατί ρίχνουμε αλάτι στην άσφαλτο όταν χιονίζει;

Πώς σχηματίζονται οι χιονονιφάδες και τι σχέση έχουν με τα φράκταλ; Είναι αλήθεια ότι η κάθε μία χιονονιφάδα είναι μοναδική; Το μικροσκόπιο, η υδρόγειος σφαίρα και το υγρό άζωτο, επιστρατεύονται για να λύσουν τα μυστήρια του χειμώνα!

16:30 – 17:00 Διαδραστική Αφήγηση: «Νότες, αριθμοί και φράκταλ!»

(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Σε αυτήν την διαδραστική αφήγηση θα αναζητήσουμε την μουσική και τα μαθηματικά στη φύση! Επίσης, θα παίξουμε γνωστά τραγούδια με μουσικούς σωλήνες, θα αναπαράγουμε την πυθαγόρεια μουσική κλίμακα με καλαμάκια και θα ακούσουμε μέσα από τις κρεμάστρες τι άκουγε ο Μπετόβεν.

Θα ανακαλύψουμε τι σχέση έχουν οι χιονονιφάδες και οι κεραυνοί με τα μαθηματικά και τη μουσική. Τέλος, θα δούμε αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς μαθηματικά, αλλά γεμάτος μουσική!

Διαδρομή για παιδιά από 8 έως 12 ετών: «Τι έχετε να πείτε… για το φως κ. Νεύτωνα;»

Φέτος τον χειμώνα η Διαδραστική Έκθεση χαρίζει στους μικρούς επισκέπτες της βιβλιαράκι αφιερωμένο στο φως. Με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε αυτό μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή «Τι έχετε να πείτε… για το φως κ. Νεύτωνα;».

Στην ειδικά σχεδιασμένη αυτή διαδρομή οι γονείς γίνονται ξεναγοί και μαζί με τα παιδιά ανακαλύπτουν τις βασικές ιδιότητες του φωτός. Επίσημος καλεσμένος της παρέας είναι ο Σερ Ισαάκ Νεύτωνας!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eef.edu.gr

Διαφήμιση