Αρχική Ειδήσεις Έως αύριο θα αποφασίσει η Γαλλία για την τύχη της διαδήλωσης για...

Έως αύριο θα αποφασίσει η Γαλλία για την τύχη της διαδήλωσης για το Κλίμα

0
Διαφήμιση

Έως την Πέμπτη θα αποφασίσουν οι γαλλικές αρχές αν θα επιτρέψουν στους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος να διαδηλώσουν στο Παρίσι στις 29 Νοεμβρίου, την παραμονή της έναρξης της συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP21), καθώς εκφράζονται φόβοι για την ασφάλειά τους μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή.

Εκπρόσωποι των ακτιβιστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς -τον οικοδεσπότη της συνόδου που θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου- για να του εκφράσουν την επιθυμία τους να γίνει κανονικά η διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού.

Ο Έρος Σάνα, ένας από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η γαλλική κυβέρνηση θα τους ενημερώσει “αύριο το βράδυ ή την Πέμπτη για την ασφάλεια και τη διαχειριστική υποστήριξη”.

Η 350.org και άλλες 130 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων εργατικά σωματεία και θρησκευτικές ομάδες, σχεδιάζουν να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία για την κλιματική αλλαγή, αντίστοιχη με εκείνη που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη το 2014 και συγκέντρωσε 310.000 ανθρώπους.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί κανονικά, όμως ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει δηλώσει πως θα περιοριστούν οι παράλληλες διαδηλώσεις, οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για το ίδιο διάστημα.

Οι οργανωτές συναντήθηκαν την Δευτέρα και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο για να γίνει η διαδήλωση. Ενθάρρυναν επίσης τον κόσμο σε άλλες πόλεις και χώρες -όπως στο Σίδνεϊ και το Λονδίνο- να συμμετάσχει στις πορείες που θα γίνουν εκεί.

Διαφήμιση