Αρχική Ειδήσεις Αλλάζει φύλο για να ανταπεξέλθει το γηραιότερο δέντρο της Σκωτίας

Αλλάζει φύλο για να ανταπεξέλθει το γηραιότερο δέντρο της Σκωτίας

0
Διαφήμιση

Δέντρο στη Σκωτία, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών, άρχισε πρόσφατα να αλλάζει… φύλο. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που αδυνατούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.

Ο “ίταμος του Φορτινγκέιλ” στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, θεωρείτο εδώ και αιώνες “αρσενικό” δέντρο. Πρόσφατα όμως άρχισε να βγάζει καρπούς, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι αλλάζει φύλο, διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

“Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο (…) που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως”, υπογράμμισε ο επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

“Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν” την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η “μεταμόρφωσή” του θα εξεταστεί προσεκτικά, διευκρίνισε.

Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας. Ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει “το γηραιότερο δέντρο” της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν έναν υπολογισμό συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες.

Διαφήμιση