Αρχική Ειδήσεις Το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε δωρεάν εφαρμογή για τον Τουρισμό!

Το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε δωρεάν εφαρμογή για τον Τουρισμό!

0
Διαφήμιση

Ο θόρυβος που προκλήθηκε σχετικά με την πρόταση ιδιωτών προγραμματιστών να προσφέρουν δωρεάν στην ελληνική Πολιτεία μια επιτυχημένη ηλεκτρονική εφαρμογή ξενάγησης στην Ακρόπολη έχει φέρει σε δυσχερή θέση το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ιστορία όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην «Καθημερινή» έχει ως εξής: Τον περασμένο Απρίλιο, οι Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, δύο από τους καλύτερους προγραμματιστές της χώρας, ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής λογισμικού LightBuzz και οι άνθρωποι πίσω από το πολυβραβευμένο AcropolisRock.

Έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης, επισκέφθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού με πρόθεση να διαθέσουν δωρεάν τον ηλεκτρονικό τους ξεναγό, ο οποίος είναι μάλιστα από τις δημοφιλέστερες πολιτιστικές εφαρμογές παγκοσμίως (πρώτη σε downloads στο AppStore).

Για αντάλλαγμα, δεν ζητούσαν απολύτως τίποτα. Ούτε διαφήμιση ούτε κάποια προμήθεια ούτε καν να τοποθετηθεί ο λογότυπος της εταιρείας τους. Μάλιστα, η LightBuzz θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το κόστος συντήρησης, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής.

Η ιδέα ήταν ότι μια τέτοια χορηγία θα τόνωνε την τουριστική αγορά και θα έφερνε αναγνώριση και έσοδα στο Δημόσιο αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα.

Υστερα από ένα διάστημα, έφτασε η απάντηση της Πολιτείας που ήταν αρνητική, με το επιχείρημα ότι «στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης, η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων».

Σε του ανακοίνωση το υπουργείο υπογραμμίζει για ακόμα μία φορά ότι «υπάρχει ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του SimonFraserUniversity στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό Δημόσιο επ’ ωφελεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Παράλληλα, το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει: να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ».

HLightBuzz αντιτείνει πάντως ότι οι φωτογραφίες της εφαρμογής είναι νομίμως αγορασμένες…

 

Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση