Αρχική Ειδήσεις Οι εκπληκτικές κρυφές ιδιότητες των καρυδιών στην Υγεία

Οι εκπληκτικές κρυφές ιδιότητες των καρυδιών στην Υγεία

0
Διαφήμιση

Τα καρύδια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την καρδία και έχουν αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση. Είναι οι πιο ωφέλιμοι ξηροί καρποί. Πρέπει να περιλαμβάνονται συχνότερα σε μια υγιεινή διατροφή.

Τα καρύδια περιέχουν διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, ο τρόπος κατανάλωσης επηρεάζει την ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που προσλαμβάνουμε από τα καρύδια διότι τα τρώμε συνήθως ωμά και όχι καβουρδισμένα, όπως άλλους ξηρούς καρπούς.

Το καβούρδισμα ελαττώνει την αντιοξειδωτική δύναμη των ξηρών καρπών. Είναι καλύτερα να τρώτε τα καρύδια, όπως εξάλλου και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, ωμούς, χωρίς αλάτι ή οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη, όπως σοκολάτα, ζάχαρη και άλλες.

Τα καρύδια περιέχουν άφθονα θρεπτικά στοιχεία, με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες: Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, υψηλής ποιότητας. Τα καρύδια είναι μια, από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών

Φυτικές ίνες

Βιταμίνες Β

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις: Φαινόλες, βιταμίνη Ε ως γάμμα τοκοφερόλη, φλαβονοειδή, τανίνες και άλλες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν τα καρύδια είναι από τις ισχυρότερες που υπάρχουν

Φυτικές στερόλες

Ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, άλφα λινολενικό οξύ. Τα καρύδια περιέχουν πολύ ψηλότερες ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από οποιουσδήποτε άλλους ξηρούς καρπούς. Τα εν λόγω λιπαρά οξέα μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη LDL

Μελατονίνη

Μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φωσφόρο, κάλιο. Ποιες είναι οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις των καρυδιών;

1. Οφέλη για την καρδία και τις αρτηρίες

Οι επιδράσεις των καρυδιών στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Τα οφέλη προκύπτουν διότι:

 • Μειώνουν τη συνολική και την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα
 • Αυξάνουν στο αίμα τη γάμμα τοκοφερόλη (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μορφή βιταμίνης Ε)
 • Αυξάνουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το άλφα λινολενικό οξύ στα ερυθρά αιμοσφαίρια
 • Βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών
 • Μειώνουν το κίνδυνο συγκόλλησης αιμοπεταλίων
 • Μειώνουν τη φλεγμονή.

Η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως (ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής με μειωμένα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, χωρίς ν’ αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων), σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης τα καρύδια όταν καταναλώνονται ορθά, συμβάλουν για καλύτερη αρτηριακή πίεση.

2. Μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια παθολογική κατάσταση που αυξάνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε σημείο που τείνει να καταστεί επιδημία. Πρόκειται για την συνύπαρξη σ’ ένα άτομο, διαφόρων διαταραχών όπως παχυσαρκία, ψηλή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL.

Η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων καρυδιών για περίοδο 43 μηνών βρέθηκε σε έρευνες ότι βοηθά στη βελτίωση διαφόρων ανωμαλιών στο μεταβολικό σύνδρομο.

3. Όφελος στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

Έρευνες έδειξαν, ότι διαβητικοί ασθενές που κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, επωφελούνταν στον τομέα της υγείας της καρδίας. Επίσης βελτιωνόταν η κατάσταση με τη χοληστερόλη, λόγω μείωσης της κακής χοληστερόλης LDL.

4. Αντικαρκινικά ωφελήματα

Τα καρύδια περιέχουν ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, πολλές έρευνες έδειξαν ότι προσφέρουν σημαντικά εναντίον του καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών.

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.

5. Διάφορες άλλες θετικές για την υγεία δράσεις των καρυδιών

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις των καρυδιών, όπως τα διάφορα άλλα στοιχεία που περιέχουν, έχουν εμπλακεί σε αριθμό ευεργετικών για την υγεία επιδράσεων, όπως:

 • Καλύτερη υγεία για τα οστά
 • Καταπολέμηση της παχυσαρκίας και απώλεια αχρείαστων κιλών βάρους σώματος
 • Βελτίωση της μνήμης
 • Καλύτερη λειτουργία της σκέψης
 • Καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν.

Θα συγκρατήσουμε, ότι τα καρύδια μπορεί να μας προσφέρουν πολλά, εάν τα καταναλώνουμε με το σωστό τρόπο. Είναι πλούσια σε ευεργετικές για την υγεία ουσίες αλλά και σε θερμίδες.

Μια καλή ιδέα, είναι η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών κάθε μέρα, που είναι περίπου 10 καθαρισμένα καρύδια (χωρίς τσόφλι, αλλά με τη φλούδα τους). Όμως δεν πρέπει να οδηγούν σε αύξηση των θερμίδων που προσλαμβάνονται κάθε μέρα και γι’ αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί η κατανάλωση άλλων τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λίπη.

 

Πηγή: medlook

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here