Αρχική Ειδήσεις Η στενοχώρια αυξάνει την κατανάλωση λιπαρών εδεσμάτων

Η στενοχώρια αυξάνει την κατανάλωση λιπαρών εδεσμάτων

0
Διαφήμιση

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν δραματικές ταινίες, κατανάλωναν βουτυρωμένο καλαμπόκι ενώ όταν έβλεπαν κωμικές κατανάλωναν σταφύλι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ παρακολούθησαν 38 άτομα τα οποία έβαλαν να παρακολουθούν διάφορες ταινίες. Στην αρχή τους έδειξαν αισιόδοξες ταινίες, στη συνέχεια αστείες και στο τέλος δραματικές. Σε όλη τη διάρκεια παρακολούθησής τους οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ζεστό, βουτυρωμένο καλαμπόκι ή σταφύλι χωρίς κουκούτσια.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι επιστήμονες έβαλαν τους συμμετέχοντες να διαβάζουν αστείες ή λυπηρές ιστορίες και να γράψουν μία έκθεση για 4 πράγματα που τους έκαναν ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους.

Στη συνέχεια τους χώρισαν σε ομάδες και η μία μπορούσε να βλέπει την πληροφόρηση για το βουτυρωμένο καλαμπόκι που έτρωγε, ενώ η άλλη όχι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές ένιωθαν λυπημένοι και δεν γνώριζαν τη διατροφική αξία του καλαμποκιού, έτρωγαν διπλάσιες ποσότητες από όσους ένιωθαν ευτυχισμένοι.

Όταν όμως η ομάδα στην οποία οι εθελοντές ένιωθαν λυπημένοι, ενημερωνόταν για τη διατροφική αξία αυτού που έτρωγε, σταδιακά μείωνε την κατανάλωση του. Αντίθετα, η ομάδα στην οποία οι εθελοντές ένιωθαν χαρούμενοι δεν χρειαζόταν να μειώσει την κατανάλωση διότι εξ αρχής δεν κατανάλωνε απαγορευτικές ποσότητες τέτοιου φαγητού.

Αυτό δείχνει, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι όταν ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος είναι σε θέση να προσέξει τι φαγητό καταναλώνει και αν αυτό που τρώει, έχει θρεπτική αξία ή όχι.

Αντίθετα όταν είναι λυπημένος, ή έχει κατάθλιψη θέλοντας να ξεφύγει γρήγορα από αυτή την κατάσταση τρώει φαγητά που θεωρεί ότι θα του φτιάξουν τη διάθεση. Φαγητά που του προσφέρουν πρόσκαιρα το αίσθημα της ευφορίας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here