Αρχική Ειδήσεις Η καταστροφή με την αποψίλωση του Αμαζονίου συνεχίζεται…

Η καταστροφή με την αποψίλωση του Αμαζονίου συνεχίζεται…

0
Διαφήμιση

Ο αριθμός των στρεμμάτων τροπικού δάσους που αποψιλώνονται στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια ενός έτους έχει μειωθεί από 6,72 εκατομμύρια στρέμματα το 2005 σε 1,18 το 2015, αλλά η καταστροφή συνεχίζεται…

Η Βραζιλία κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια να μειώσει κατά σχεδόν 85% την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και τη δημιουργία αρκετών προστατευομένων περιοχών. Περισσότερη από τη μισή έκταση αυτών των περιοχών ορίστηκε για χρήση ως εθνικό πάρκο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θέσπισε επίσης ένα μορατόριουμ για τη σόγια, μία καλλιέργεια υψηλής αξίας διαδεδομένη στις αποψιλωμένες εκτάσεις του Αμαζονίου.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η χρήση δορυφόρων για την παρακολούθηση της γεωργίας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι στο έδαφος για την επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι αρχές της χώρας άσκησαν επίσης πίεση στις πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες στην περιοχή, και κατάφεραν να τις περιορίσουν σε ένα βαθμό.

Συνολικά, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία είναι πλέον κατά πέντε έκτα μικρότερος από ό,τι το 2004, σημειώνοντας πτώση από τη μέγιστη τιμή των 27.400 εκκαθαρισμένων τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά έτος σε μόλις 4.800.

Αυτό το σημαντικό επίτευγμα, καθιστά αισιόδοξες τις αρχές τις Βραζιλίας ώστε να οραματίζονται την πρακτική εκμηδένιση του ρυθμού αποψίλωσης μέσα στην επόμενη δεκαετία. Καθώς το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει το ένα πέμπτο του οξυγόνου στον κόσμο, η προστασία των πολύτιμων πόρων του μοναδικού οικοσυστήματος είναι προς το συμφέρον όλων.

Διαφήμιση