Αρχική Ειδήσεις Το ψητό ψάρι «αγιάζει» για την καρδιά

Το ψητό ψάρι «αγιάζει» για την καρδιά

0
Διαφήμιση

Επιστήμονες από το Harvard εξέτασαν την επίδραση της διατροφής στην πρόκληση της κολπικής μαρμαρυγής με μελέτη που έκαναν σε 4.815 άτομα άνω των 65 ετών. Η μελέτη διήρκεσε 12 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτή 980 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν κολπική μαρμαρυγή.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψάρι ψημένο στη σχάρα ή στο φούρνο, από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Οι ερευνητές ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν η μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή που παρατηρήθηκε, οφείλεται σε απευθείας καταστολή της παθογένεσης της αρρυθμίας ή αν είναι δευτερογενής λόγω καλύτερης υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος από την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες κι άλλες έρευνες επί του θέματος.

Πάντως μέχρι σήμερα όλες οι μελέτες συμφωνούν στο ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι (τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, αντζούγιες, σολομός, ρέγκες, πέστροφα).

Διαφήμιση