Αρχική Ειδήσεις Σε χαμηλό επτά ετών η μέση παγκόσμια τιμή τροφίμων

Σε χαμηλό επτά ετών η μέση παγκόσμια τιμή τροφίμων

0
Διαφήμιση

Η διεθνής μέση τιμή των βασικών ειδών διατροφής κατέγραψε τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βλάψει περαιτέρω τον τομέα της γεωργίας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναφέρει ότι οι τιμές όλων σχεδόν των αγαθών που καταγράφονται μειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των δημητριακών.

«Τα μεγάλα αποθέματα, η πτώση της τιμής της ενέργειας και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, όλα αυτά συνέβαλαν στη μεγαλύτερη πτώση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO εδώ και σχεδόν επτά χρόνια», αναφέρει η δήλωση του οργανισμού.

Ο δείκτης κατέγραψε μέσο όρο 155,7 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 5,2 τοις εκατό από τον Ιούλιο, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, με σχεδόν όλα τα μεγάλα προϊόντα διατροφής να πέφτουν. Επιπλέον, ο δείκτης βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010.

Αντίθετα, οι τιμές του κρέατος παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες από τον Ιούλιο, αν και συνολικά βρίσκονται 18 τοις εκατό χαμηλότερα από την υψηλή τιμή που έφτασαν τον Αύγουστο του 2014.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προβλέπει αυξημένη παραγωγή δημητριακών, δευτερευόντων σιτηρών, ρυζιού και σιταριού για το 2015, κάτι που πιθανότατα θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.

Οι χαμηλές τιμές έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αγρότες, συρρικνώνοντας τα περιθώριά τους και δημιουργώντας μεγαλύτερη αναστάτωση σε μια βιομηχανία που έχει επίσης πληγεί από την πάσχουσα οικονομία της Κίνας και το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων, αλλά και από τις μεταβαλλόμενες διατροφικές προτιμήσεις του κοινού.

Νωρίτερα το Σεπτέμβριο χιλιάδες αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 500 εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσει τους αγρότες. Εξάλλου τον Αύγουστο, η Κομισιόν επιμήκυνε για ένα έτος τα μέτρα για τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά ως δίχτυ ασφαλείας από τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο.

Διαφήμιση