Αρχική Ειδήσεις Πνευμονία προκαλούν και τα… οδοντικά μικρόβια

Πνευμονία προκαλούν και τα… οδοντικά μικρόβια

0
Διαφήμιση

Πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι τα ίδια βακτηρίδια που υπάρχουν στα δόντια μας μπορούν να γίνουν εστίες εμφάνισης πνευμονίας.

Παρακολουθώντας 49 ασθενείς της τρίτης ηλικίας οι οποίοι είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι 14 εξ αυτών παρουσίασαν πνευμονία.

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια τεχνικών μοριακής βιολογίας, διαπίστωσαν ότι τα ίδια βακτήρια που υπήρχαν στην οδοντική τους πλάκα αναγνωρίσθηκαν και στις εξετάσεις που τους έγιναν για την πνευμονία.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν για τις ανάγκες της έρευνας, ήταν ηλικιωμένοι που έμεναν σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και αποτελούσαν μια ομάδα ασθενών με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η έρευνα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αποδεικνύει τη διασύνδεση των βακτηρίων του στόματος μας με την πρόκληση πνευμονίας, γεγονός που μπορεί να προληφθεί αν φροντίζουμε καλύτερα την οδοντική υγιεινή μας.

Τονίζουν δε, ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πνευμονίας είναι μεγάλος για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι ηλικιωμένοι και παιδιά αλλά και για τους χρόνια πάσχοντες όταν δεν φροντίζουν τη στοματική υγιεινή τους.

Διαφήμιση