Αρχική Ειδήσεις Περισσότερα από 700.000 μεταναστευτικά πτηνά θανατώνονται κάθε χρόνο στη χώρα

Περισσότερα από 700.000 μεταναστευτικά πτηνά θανατώνονται κάθε χρόνο στη χώρα

0
Διαφήμιση

Περίπου 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με βάση έκθεση της BirdLife International.

Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θανατώνονται 704.000 πουλιά κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα 6η στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών και αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της νομικής λογοδοσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και των ευθυνών τόσο των αρχών όσο και των τοπικών κοινωνιών.

 Η καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους τίθεται ως ύψιστη προτεραιότητα από την BirdLife International και τους εταίρους της.

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται σε περιοχές όπου απαντώνται λύκοι και αρκούδες, εξαιτίας της δευτερογενούς δηλητηρίασης από φόλες, καθώς συχνό είναι το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για την εξόντωση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.

Τα πουλιά άλλωστε αποτελούν δείκτη της υγείας των οικοσυστημάτων, ενώ επιτελούν σημαντικό οικολογικό ρόλο με τα εντομοφάγα πουλιά να αποτελούν τα φυσικά εντομοαπωθητικά της φύσης καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες κουνουπιών και μυγών.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της BirdLife International η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στη Μεσόγειο στην παράνομη θανάτωση των τρυγονιών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Ιόνια νησιά, ενώ θύματα παράνομης παγίδευσης στις Κυκλάδες πέφτουν κατά κόρον οι καρδερίνες.

‘Αμεση απειλή για τα πουλιά, και κατ΄ επέκταση και τον άνθρωπο, αποτελούν οι μέθοδοι εξόντωσης, όπως η λαθροθηρία, η παράνομη παγίδευση για τροφή ή για λαθρεμπορία, αλλά και η άμεση ή δευτερογενής δηλητηρίασή.

 Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο.

 Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο της μετανάστευσης μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 15) στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015.

Διαφήμιση