Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι ΑΠΕ δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Οι ΑΠΕ δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

0
Διαφήμιση

Η πλήρης εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων ως πηγή ενέργειας έως το 2050 προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κόσμο και θα είναι πολύ ανταγωνιστική όσον αφορά στο κόστος, υπογραμμίζει η Greenpeace σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Η επένδυση που χρειάζεται” για να επιτύχουμε τη χρήση κατά 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας “υπερκαλύπτεται από τις μελλοντικές οικονομίες”, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση στο έγγραφο αυτό που συντάχθηκε από κοινού με το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο που φέρει τον τίτλο “Energy (R)Evolution 2015 – 100% renewable energy for all” (100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους).

Το σχέδιο “Energy (R)Evolution” προβλέπει την εγκατάλειψη το ταχύτερο δυνατό του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχουμε μια κατά 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2050. Η μετάβαση αυτή απαιτεί επενδύσεις περίπου 1.400 δισεκ. ευρώ ετησίως ως εκείνη τη χρονιά, υπολογίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

“Οι βιομηχανίες αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν ωριμάσει και είναι ανταγωνιστικές σε αυτήν του άνθρακα όσον αφορά το κόστος. Είναι πιθανό εξάλλου ότι θα ξεπεράσουν τη βιομηχανία άνθρακα σε όρους απασχόλησης και παροχής ενέργειας την ερχόμενη δεκαετία”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, ο Σβεν Τέσκε της Greenpeace.

Περίπου το 80% της ενέργειας που παράγεται στον κόσμο προέρχεται σήμερα από τα ορυκτά καύσιμα, υπενθυμίζεται στην έκθεση.

Βραχυπρόθεσμα οι τεχνολογίες που χρειάζονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “αυξάνουν ελαφρά το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος”, επισημαίνουν οι συντάκτες, οι οποίοι σπεύδουν ωστόσο να υπογραμμίσουν ότι “σε μερικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, το σχέδιο Energy (R)Evolution είναι οικονομικό ήδη από την αρχή του και πιο οικονομικό από τις συμβατικές πηγές ενέργειας ως το 2020”.

Επίσης, προσθέτουν, ότι με την προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των συμβατικών πηγών ενέργειας (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κλπ), το κόστος των ανανεώσιμων “θα είναι οικονομικά ευνοϊκό σε όλες τις περιοχές του κόσμου ως το 2030”, υπογραμμίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης.

Επιπροσθέτως το πέρασμα στη χρήση κατά 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, επισημαίνουν.

Για παράδειγμα, έως το 2030 ο τομέας της ηλιακής ενέργειας “θα μπορεί να απασχολεί τόσους όσοι απασχολούνται σήμερα στη βιομηχανία άνθρακα, περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια”.

Σύμφωνα με την έκθεση, και πάλι ως το 2030, ο αριθμός “των θέσεων εργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας θα δεκαπλασιαστεί, περνώντας από τις 700.000 που είναι σήμερα σε περισσότερες από 7,8 εκατομμύρια –δηλαδή στις διπλάσιες από αυτές των βιομηχανιών φυσικού αερίου και πετρελαίου μαζί”.

Η συμφωνία που θα επιτευχθεί στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα στο τέλος της χρονιάς “θα πρέπει να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως τα μέσα του αιώνα, για να επιτευχθεί ο στόχος για τη χρήση κατά 100% των ανανεώσιμων πηγών, με ενέργεια στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι”, επισημαίνει τέλος στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ο Κούμι Νάιντου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International.

Διαφήμιση