Αρχική Καταστροφές Διεθνές συνέδριο για τα θαλάσσια απορρίμματα στην Ελευσίνα

Διεθνές συνέδριο για τα θαλάσσια απορρίμματα στην Ελευσίνα

0
Διαφήμιση

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Περιβαλλοντικές Προοπτικές του Κόλπου της Ελευσίνας, εκεί που η Επιστήμη συναντά την Κοινωνία» διοργανώνουν το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας, το ΥΠΑΠΕΝ, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών /Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Ελευσίνας (Χατζηδάκη και Δήμητρος) στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2015 και απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες αλλά σε όλους τους φορείς και στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής (είσοδος ελεύθερη). Ώρα έναρξης 9 πμ.

Ο Κόλπος Ελευσίνας συνδέεται με το αντικείμενο του προγράμματος «Αριστείας Ι» που μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και τις ευρύτερες δραστηριότητες του Εργαστηρίου (πάνω από 150 άρθρα και λοιπές δημοσιεύσεις σε διάφορες πτυχές της ρύπανσης και προστασίας του Κόλπου Ελευσίνας). Οι σκοποί του Συνεδρίου είναι:

• Η παρουσίαση νέων σημαντικών και ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων του Έργου «Αριστεία Ι».

• Η σύγκρισή τους με αντίστοιχα αποτελέσματα προηγούμενων προγραμμάτων, μέσα στο πλαίσιο των 40 και πλέον ετών έρευνας που διεξάγεται στον Κόλπο της Ελευσίνας από το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος, καθώς και του προγράμματος MEDPOL του UNEP/MAP, που επίσης φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

• παρουσίαση μιας επιτυχούς περίπτωσης συνέργειας, όπου η πολυετής επιστημονική έρευνα, υποβοήθησε στην προώθηση και διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης των τοπικών Αρχών, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της ευρύτερης κοινωνίας, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων και την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος του Κόλπου της Ελευσίνας.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου οι παρουσιάσεις των Ομιλητών θα επικεντρωθούν σε επιστημονικά αποτελέσματα. Το απόγευμα υπάρχει και ανοιχτή συζήτηση με τοποθετήσεις φορέων. Την δεύτερη μέρα παρουσιάζονται οι Διαχειριστικές προσεγγίσεις με βάση ελληνικά και ξένα παραδείγματα.

Τέλος, άμεσα συνδεδεμένη με το Συνέδριο είναι η απόφαση του Δήμου Ελευσίνας να ανακηρύξει σε «Επίτιμο Δημότη» τον Καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο, για τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές προσπάθειές του για την προστασία του Κόλπου της Ελευσίνας 40 και πλέον χρόνια, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 στις 13:30. Ο Ομότιμος Καθηγητής – Ακαδημαϊκός κ. Χ. Ζερεφός θα κάνει την παρουσίαση του Τιμωμένου.

Την παραμονή 10 Σεπτεμβρίου ώρα 17:30 – 20:30 θα γίνει Ενημέρωση – Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα με το Συνέδριο θα λειτουργεί στο χώρο του Δημαρχείου η Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης με θέμα τα θαλάσσια απορρίμματα (MARLISCO) και θα παρουσιαστεί το σχετικό Εκπαιδευτικό Υλικό «Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για Θάλασσες Χωρίς Σκουπίδια».

Το πρόγραμμα «Αριστεία Ι» 640, ΚΕ 11903, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς πόρους (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι επτά «σοφοί» του κόσμου στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤριπλή Διάκριση για τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ