Αρχική Ειδήσεις Τα παντζάρια δίνουν δύναμη στους αθλούμενους

Τα παντζάρια δίνουν δύναμη στους αθλούμενους

0
Διαφήμιση

Τη θετική επίδραση της κατανάλωσης παντζαριών στον οργανισμό μελέτησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού παντζαριών σε 8 άνδρες ηλικίας 19 έως 38 ετών χορηγώντας τους 500 ml οργανικού χυμού ημερησίως για 6 συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες, όπως ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο κ.λπ.

Σε άλλη χρονική περίοδο τους χορηγήθηκε πλασέμπο, δηλαδή εικονική ουσία χωρίς ενεργό δράση ή τονωτικός χυμός από μαύρα σταφύλια, ο οποίος δεν περιέχει νιτρικά άλατα και μετά υποβλήθηκαν ξανά σε διάφορες δοκιμασίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός από παντζάρια αύξησε την αντοχή τους για σωματική άσκηση μέχρι 16% περισσότερο. Οι συμμετέχοντες μετά τη χορήγηση χυμού παντζαριών μπορούσαν να ποδηλατούν κατά μέσο όρο για 11,25 λεπτά που ήταν 92 δευτερόλεπτα περισσότερο απ’ ό,τι μπορούσαν αφότου είχαν λάβει το πλασέμπο.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η ομάδα που κατανάλωσε τον χυμό από παντζάρια είχε χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ξεκούρασης, βγάζοντας έτσι για μια ακόμη φορά αληθινή μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία και η οποία έδειξε ότι ο χυμός των παντζαριών είναι σε θέση να μειώνει την πίεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ευεργετική δράση του χυμού από παντζάρια οφείλεται πιθανώς στην υψηλή του περιεκτικότητά τους σε νιτρικά άλατα.

Όμως, υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται και στη μετατροπή στον οργανισμό των νιτρικών σε νιτρικά οξείδια γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων και προσπαθειών.

Σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα μπορεί να αυξάνουν την αντοχή των ανθρώπων σε ασκήσεις και αθλήματα επειδή μειώνουν τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο.

Διαφήμιση