Αρχική Ειδήσεις Μίνι φάρμες σε γλάστρες!

Μίνι φάρμες σε γλάστρες!

0
Διαφήμιση

Μια άψογη μίνι φάρμα σε γλάστρες. Στην εικόνα φαίνονται λάχανα, μελιτζάνες, τομάτες και καλαμποκιές σε επαρκείς αριθμούς για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μιας οικογένειας. Δεν έχετε αρκετό χώρο για λαχανόκηπο;

Δεν έχετε αρκετό χώρο για λαχανόκηπο; Τότε αξίζει να σκεφθείτε ένα λαχανόκηπο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ζείτε σε διαμέρισμα, πολυκατοικία ή η αυλή σας έχει πολύ σκιά;

Τότε η λύση ίσως βρίσκεται στην ταράτσα, στο μπαλκόνι, στη βεράντα, στα περβάζια των παραθύρων, σ’ ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες σας.

Οι λαχανόκηποι σε γλάστρες και ζαρντινιέρες συνήθως είναι λύσεις ανάγκης. Αν έχετε χώρο για κανονικό κήπο στο χώμα, σίγουρα αυτόν θα προτιμήσετε, γιατί έχει λιγότερη δουλειά και η καλλιέργεια είναι ευκολότερη.

Όταν όμως σας λείπει ο καλλιεργητικός χώρος ή αν το χώμα της αυλής σας είναι προβληματικό, οι ζαρντινιέρες και οι γλάστρες είναι η λύση, παρά το αρχικό έξοδο της αγοράς τους, όπως και το έξοδο της αγοράς χώματος.

Σχεδόν όλα τα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν κατευθείαν στο χώμα μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ζαρντινιέρες και γλάστρες, αρκεί να έχουν κατάλληλη γλάστρα, κατάλληλο φυτόχωμα, νερό, θρεπτικές ουσίες και φως.

Στις ζαρντινιέρες, επειδή συνήθως είναι ρηχές, καλλιεργούμε φυτά με μικρό φυτικό σύστημα, π.χ. σπανάκι και μαρούλι. Στις γλάστρες, ανάλογα με τη διάμετρο και το ύψος τους, καλλιεργούμε φυτά με μεγαλύτερες ανάγκες χώρου.

Οι γλάστρες σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να χωράνε τα φυτά σας στην πλήρη ανάπτυξή τους. Πρέπει επίσης να έχουν καλή αποστράγγιση. Όταν όμως λέμε γλάστρα, εννοούμε οποιοδήποτε δοχείο που εξασφαλίζει τα παραπάνω. Τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Παραδείγματος χάρη, γλάστρες του εμπορίου από κεραμίδι ή πλαστικό, παλιοί τενεκέδες σκουπιδιών, τετράγωνοι τενεκέδες λαδιού ανοιγμένοι στο πάνω μέρος, πλαστικοί ή σιδερένιοι κουβάδες, ξύλινα δοχεία (επιστρωμένα εσωτερικά με πλαστικό), άχρηστα “ψυγειάκια” από styrofoam, παλιά ξύλινα ή σιδερένια βαρέλια και άλλα. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.

Σκεφθείτε ακόμα και την καλλιέργεια σε πλαστικές σακούλες . Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα σε γλάστρες. Οι τοματιές και οι αγγουριές σας θα μεγαλώσουν εξίσου καλά σε μια μεγάλη και ακριβή γλάστρα και σε έναν παλιό σκουπιδοτενεκέ. Γι’ αυτό έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ευκαιρίες.

Ρωτήστε ακόμα και στα καταστήματα της γειτονιάς σας μήπως έχουν τίποτα ξύλινα ή πλαστικά δοχεία για πέταμα. Ακόμα και ρηχά δοχεία μπορούν να είναι κατάλληλα, π.χ. για σπανάκι ή ραπανάκια.

Διαφήμιση