Αρχική Ειδήσεις Στα …θρανία οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κομοτηνή για την εκμάθηση βουλγαρικών

Στα …θρανία οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κομοτηνή για την εκμάθηση βουλγαρικών

0
Διαφήμιση

Στα θρανία θα καθίσουν οι επαγγελματίες της Κομοτηνής προκειμένου να λάβουν μαθήματα εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας, το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), που προέκυψε ύστερα από πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Ροδόπης προς το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη να απευθυνθούν οι επαγγελματίες της περιοχής με αμεσότερο τρόπο στη βουλγαρική αγορά και να διευρύνουν τις εμπορικές τους συνεργασίες. Επίσης, να μπορούν να εξυπηρετούν εναργέστερα το πλήθος των Βουλγάρων επισκεπτών, που διέρχονται καθημερινά από την Κομοτηνή και από τα υπόλοιπα αστικά και παραθαλάσσια κέντρα του νομού.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων συμμετοχής των ενδιαφερομένων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην παρουσία των διερχόμενων Βουλγάρων και Ρουμάνων τουριστών από την πόλη της Κομοτηνής, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι που να αποτελεί κίνητρο γι’ αυτούς για να σταθμεύσουν και να παραμείνουν για κάποιες ώρες μέσα στην πόλη.

“Τουρισμός σημαίνει υποδομές”

Όπως λέει ο κ. Αγγελίδης, “τουρισμός σημαίνει υποδομές” και χωρίς αυτές “δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική προστιθέμενη αξία”.

“Όταν πριν δύο χρόνια άνοιξε ο κάθετος άξονας Νυμφαίας – Μακάζα, πιστεύαμε ότι στην πορεία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά του. Όμως, στοιχειώδεις υποδομές και έλεγχοι για τη νομιμότητα των συναλλαγών δεν υπήρξαν” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης και προσθέτει: “Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι για να δεχθούμε ένα τόσο μεγάλο κύμα τουριστών”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, υποστηρίζει ότι το χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων ετών δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους φορείς της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η Κομοτηνή να αποτελέσει προορισμό για τους διερχόμενους τουρίστες από τον βαλκανικό χώρο.

Οι προτάσεις των φορέων της περιοχής

Με υπόμνημα που κατέθεσαν προς τους αιρετούς εκπροσώπους της περιοχής η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, οι Τουριστικοί Πράκτορες Ροδόπης, και η Αναπτυξιακή Εταιρεία των ΟΤΑ, ζητούν: “να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό το τελωνείο ‘Μακάζα’, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος και ταχύτερη η διέλευση επισκεπτών από αυτό, να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα, ώστε να προσελκύσουμε τουριστικά γκρουπ από τη Βουλγαρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες, να βελτιωθεί η σήμανση και επάνω στον κάθετο άξονα αλλά και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, με τοποθέτηση πινακίδων που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες δίνοντάς τους οδηγίες και θα τους καθοδηγούν να επισκεφθούν τουριστικούς προορισμούς της περιοχής του Νομού Ροδόπης (Μαρώνεια – Φανάρι κ.λ.π.), να αλλάξει η σήμανση διέλευσης των επισκεπτών του κάθετου άξονα από την πόλη της Κομοτηνής”.

Με το ίδιο υπόμνημα, οι φορείς της Ροδόπης θεωρούν απαραίτητες τις ενέργειες αντιμετώπισης του παρεμπορίου, με την ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών κλιμακίων -και από την πλευρά της Βουλγαρίας και από την πλευρά της Ελλάδας- να εκπονηθεί έρευνα από την οποία να προκύπτει το προφίλ των επισκεπτών της χώρας μας, μέσω του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Κομοτηνής (ανάγκες, προσδοκίες, ενδιαφέροντα κ.λ.π.), ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

“Εφόσον διευθετηθούν άμεσα τα ανωτέρω θέματα πιστεύουμε ότι η Κομοτηνή σύντομα θα αποτελεί τόπο στάσης ή και τουριστικού προορισμού πολλών επισκεπτών που θα εισέρχονται στη χώρα μας μέσω του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Κομοτηνής, αλλά και ότι και όλη η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα θα επωφεληθεί οικονομικά και τουριστικά από αυτή τη νέα αγορά” καταλήγουν οι φορείς της Ροδόπης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση