Αρχική Καταστροφές Οι εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας απειλούν τις πεταλούδες

Οι εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας απειλούν τις πεταλούδες

0
Διαφήμιση

Οι πληθυσμοί πεταλούδων που είναι ευαίσθητοι στην ξηρασία μπορούν να εξαφανιστούν μαζικά έως το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας προειδοποιούν ωστόσο πως σημαντικές μειώσεις των εκομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με καλύτερη διαχείριση των βιοτόπων των πεταλούδων, μπορεί να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης τους.

Η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε έξι είδη πεταλούδων ευαίσθητων στην ξηρασία με μικρή πιθανότητα επιβίωσης μέχρι το 2050, ακόμη και κάτω από το πιο ευνοϊκό σενάριο εκπομπών. Οι πεταλούδες επιλέχθηκαν για τη μελέτη αυτή, δεδομένου ότι είναι από τα καλύτερα μελετημένα είδη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες ευαίσθητες στην ξηρασία που ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως.

Η έρευνα συνδύασε δεδομένα από 129 τοποθεσίες και 28 είδη, με ιστορικό θερμοκρασιών από διάφορες υπηρεσίες της Βρετανίας, καθώς και 17 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα.

«Οι απώλειες θα είναι πιο σοβαρές σε ξηρότερες περιοχές με πιο εντατική χρήση της γης, ενώ οι πιο υγρές περιοχές με λιγότερο κατακερματισμένους οικοτόπους θα παρέχουν καταφύγια.

Υποθέτουμε ότι οι πεταλούδες δεν θα έχουν χρόνο για να εξελιχθούν ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, καθώς οι πληθυσμοί τους είναι ήδη μικροί, και η εξέλιξη θα πρέπει να είναι πολύ γρήγορη.

Η μελέτη εξέτασε τις πεταλούδες, αλλά τα συμπεράσματα ενδεχομένως να ισχύουν και για άλλα είδη, όπως τα πτηνά, τα σκαθάρια, οι νυχτοπεταλούδες και οι λιβελλούλες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τομ Όλιβερ.

Διαφήμιση