Αρχική Καινοτομία Φθηνό ρομποτικό προσθετικό χέρι στη Μ. Βρετανία

Φθηνό ρομποτικό προσθετικό χέρι στη Μ. Βρετανία

0
Διαφήμιση

Ένα πρωτότυπο ρομποτικό προσθετικό χέρι, που έχει κατασκευαστεί μέσω 3D εκτύπωσης και μπορεί να κινείται ταχύτερα, ενώ είναι φθηνότερο από τις εναλλακτικές, κέρδισε το φετινό James Dyson Award στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Τζόελ Γκίμπαρντ, δημιουργός του Open Bionics Project, υποστηρίζει πως είναι δυνατή η 3D σάρωση κάποιου που έχει ακρωτηριαστεί, προκειμένου να κατασκευαστεί το ταιριαστό στα δεδομένα του χέρι και υποδοχή μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ημερών (κανονικά ο χρόνος που απαιτείται είναι εβδομάδες ή και μήνες).

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα μπορέσει να αρχίσει την πώληση μέσα στο επόμενο έτος. Στην ουσία, σημειώνει ο 25χρονος, πρόκειται για έναν σκελετό καλυμμένο με «δέρμα», το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευκαμψία.

Όσον αφορά στην τιμή, υπολογίζεται πως θα ανέρχεται στις 2.000 λίρες το κομμάτι. Σημειώνεται ότι, αν και η τιμή προσθετικών μελών με γάντζους είναι αντίστοιχη, στις περιπτώσεις μελών με κινούμενα/ ελεγχόμενα δάχτυλα είναι δεκαπλάσια ή και παραπάνω (από 20.000 μέχρι 60.000 λίρες).

Το χέρι βασίζεται σε μυοηλεκτρικά σήματα, δηλαδή ανιχνεύει τις κινήσεις των μυών μέσω αισθητήρων πάνω στο δέρμα του χρήστη. Ο χειρισμός γίνεται με απλή κίνηση των μυών του (άνοιγμα- κλείσιμο- πιάσιμο).

Αν και ο χρήστης δεν μπορεί να νιώθει τι αγγίζουν τα δάχτυλα, αισθητήρες σε αυτά «διαβάζουν» πότε το χέρι έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, περιορίζοντας την ασκούμενη πίεση- αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να πιάσει και εύθραυστα αντικείμενα, χωρίς να τα συνθλίβει.

Το βραβείο είναι ύψους 2.200 λιρών και παρέχει την ευκαιρία συμμετοχής σε διεθνή διαγωνισμό, αξίας 45.000 δολαρίων.

Διαφήμιση