Αρχική Ειδήσεις ECOCITY: Προτάσεις για πετρελαιοκίνηση, αιθαλομίχλη και λαθρεμπόριο καυσίμων

ECOCITY: Προτάσεις για πετρελαιοκίνηση, αιθαλομίχλη και λαθρεμπόριο καυσίμων

0
Διαφήμιση

Τις προτάσεις του κατέθεσε, το ECOCITY προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Εθελοντικό Οργανισμό σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης του αέρα και επηρεασμού της Δημόσιας Υγείας, τα οποία προέρχονται από την πετρελαιοκίνηση και την καύση βιομάζας στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επίσης κατέθεσε πρόταση μεθόδου ελέγχου του κυκλώματος διακίνησης καυσίμων, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, που έχει ως συνέπεια την καύση νοθευμένου πετρελαίου με ολέθριες επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, αλλά και σε μια λαβωμένη εθνική οικονομία.

Στη συνάντηση, που έγινε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον κ. Τσιρώνη, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ECOCITY Θάνος Ζαφειρόπουλος, o Μιχάλης Πετράκης Μέλος του Δ.Σ., π. Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η Κλέα Κατσουγιάννη Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και η Έρη Μπιζάνη Υπεύθυνη Επιτροπής Νέων Επιστημόνων.

Στη διάρκειά της επαφής τοποθετήθηκαν οι προβληματισμοί του ECOCΙTY, για σημαντικά θέματα που επηρεάζουν το Αστικό Περιβάλλον και προτάθηκε η συνεργασία με προσανατολισμό τις λύσεις.

Το ECOCITY έχει εκφράσει τους προβληματισμούς και έχει αρνητική τοποθέτηση στη κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων στο κέντρο των μεγάλων πόλεών, αφού είναι φανερές οι επιπτώσεις από την εκπομπή μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, καθώς και από την καύση κακής ποιότητας πετρελαίου, που διακινείται παράνομα.

Όπως είναι γνωστό, βάση για την «καθαρότητα» των πετρελαιοκίνητων οχημάτων υπολογίστηκε η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη το πρόβλημα εκπομπής μικροσωματιδίων και, κυρίως, οξειδίων του αζώτου που ερεθίζει τους πνεύμονες των ανθρώπων και ειδικά όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αφού μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου θεωρούνται μαζί με το όζον ως οι πλέον βλαβεροί ρύποι για την υγεία.

Για το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη, που προκαλείται από την καύση βιομάζας και ρυπαίνει τον εισπνεόμενο αέρα στις μεγάλες πόλεις της χώρας τον χειμώνα, έχει παρουσιάσει το ECOCITY πέρσι και φέτος τα συμπεράσματα ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη άμεσου προσανατολισμού σε μέτρα για μείωση των επιπτώσεων.

Το ECOCITY ανησυχεί αφού σε λίγους μήνες αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, κάτι που απαιτεί ανταπόκριση από μέρους της Κυβέρνησης στα σοβαρά θέματα της καύσης ανεξέλεγκτης και πολλές φορές τοξικής ξυλείας, της παράνομης αποψίλωσης των δασών μας και της αδυναμίας των πολιτών να αντιμετωπίσουν έναν κρύο χειμώνα.

Το πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την αύξηση της χρήσης ανεξέλεγκτης βιομάζας.

Οι προτάσεις του ECOCITY, που κατέθεσε με την επιστολή του στοχεύουν στη μείωσης της ρύπανσης του αέρα στις πόλεις μας και στη προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είναι σε τρεις περιοχές και αφορούν :

στην εφαρμογή αντικινήτρων στην πετρελαιοκίνηση, με αίτημα την προσέγγιση σε Διυπουργικό επίπεδο με σκοπό τη λύση.

στην επιβολή μέτρων ελέγχου του κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας στερεών και υγρών καυσίμων, καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών για την κατανόηση των προβλημάτων από την καύση ανεξέλεγκτης βιομάζας.

στην πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων με τον ηλεκτρονικό έλεγχο του κυκλώματος διακίνησης καυσίμων,

Στο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ECOCITY ανέφεραν και την πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί, για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου από πιθανή Περιβαλλοντική Ζημιά και παρακάλεσαν για την επέμβαση του κ. Τσιρώνη ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που καθυστερούν την ελεύθερη πρόσβαση της Ομαδας Έργου σε στοιχεία και πληροφορίες που διαθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας–Στερεάς Ελλάδας, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σωστή τήρηση υποχρεώσεων, που πηγάζουν από Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Ήταν σημαντική η αποδοχή του Αν, Υπουργού Περιβάλλοντος για τη συνεργασία στην προστασία του Κορινθιακού Κόλπυ, με τη συμμετοχή εκπροσώπου στην αρμόδια Ομάδα Έργου που χειρίζεται το θέμα, αλλά και την εξέταση συνθηκών για την ένταξη στο ΕΣΠΑ ή άλλα Προγράμματα Μελετών και Ερευνών για τον υπάρχουσα κατάσταση στον Κορινθιακό Κόλπο.

Επίσης από το ECOCITY ζητήθηκε η συνεργασία στο πρόβλημα που εντοπίζεται από την ζημιά που προκαλεί ο αμίαντος που υπάρχει στις εγκαταλειμμένες αποθήκες της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Πατρών.

Όλες οι προτάσεις και Θέσεις που κατέθεσε το ECOCITY, είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο www.ecocity.gr για κάθε ενδιαφερόμενο, είτε για ενημέρωση, είτε για ανάλογο διάλογο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο βιβλίο που φιλτράρει αποτελεσματικά το βρώμικο νερό!
Επόμενο άρθρο3η διεθνής επαναπιστοποίηση της WIND Ελλάς για την Περιβαλλοντική Διαχείριση