Αρχική Ειδήσεις Το αστρονομικό ποσό των 18,7 δις δολ θα καταβάλλει αποζημίωση η BP

Το αστρονομικό ποσό των 18,7 δις δολ θα καταβάλλει αποζημίωση η BP

0
Διαφήμιση

O βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη ενός καταρχήν συμβιβασμού με την αμερικανική Δικαιοσύνη που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να διευθετήσει τις αγωγές τις οποίες είχαν υποβάλει η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και πέντε πολιτείες που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα του 2010.

Με τα νέα αυτά ποσά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η αποζημίωση για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα ανέρχεται στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια για τη BP (48,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε σήμερα περιλαμβάνει 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αστικές κυρώσεις, 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβληθούν προς το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος και πέντε πολιτείες για την πρόκληση καταστροφών στο περιβάλλον (επιπλέον 232 εκατομμύρια προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες ζημίες που δεν έχουν προς το παρόν αποκαλυφθεί).

Επίσης 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον με στόχο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα και 1 δισεκατομμύριο επιπλέον για την κάλυψη των απαιτήσεων των τοπικών αρχών.

Η αποπληρωμή αυτών των ποσών θα γίνει εντός ενός διαστήματος 15 έως 18 ετών. Η έκρηξη που σημειώθηκε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτή η πετρελαιοκηλίδα έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στο βρετανικό όμιλο, που έχει ήδη καταβάλλει 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις αποζημιώσεις που όφειλε σε επιχειρήσεις, ιδιώτες και τοπικές αρχές, όπως επίσης για να διευθετήσει το κόστος της απορρύπανσης των ακτών.

Η BP διευκρίνισε ότι τα ποσά που δημοσιεύτηκαν σήμερα θα επιβαρύνουν το λογαριασμό κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό των συνολικών δαπανών ανέρχεται σε 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς χαιρέτισε «τη μεγαλύτερη» συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων που έχει συναφθεί ποτέ με μια εταιρεία, αφού ο βρετανικός όμιλος BP αποδέχθηκε να καταβάλει το ποσό των 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να διευθετήσει τις αγωγές που συνδέονται με την πετρελαιοκηλίδα του 2010.

«Εφόσον εγκριθεί από τα δικαστήρια, αυτή η (καταρχήν) συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ποτέ επιτευχθεί με μία επιχείρηση στην αμερικανική ιστορία. Θα καλύπτει τις ζημιές που υπέστη η οικονομία του Κόλπου (του Μεξικού), ο τομέας της αλιείας (…) και η πανίδα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεγάλη επένδυση στην πράσινη τεχνολογία από τον Μπιλ Γκέιτς
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι τα εντερικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τις αθλητικές σου επιδόσεις;