Αρχική Ειδήσεις Γνώριζες ότι τα εντερικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τις αθλητικές σου επιδόσεις;

Γνώριζες ότι τα εντερικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τις αθλητικές σου επιδόσεις;

0
Διαφήμιση

της Maria de los Milagros Velez 

Για να κάνουμε ένα άθλημα με τρόπο υγιή και επιτυχημένο, πρέπει να γνωρίζουμε δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να είναι πάντα σε ισορροπία, το δομικό και το μεταβολικό. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια μονάδα και αν κάποιο από αυτά είναι εκτός ισορροπίας μεταβάλλει και το άλλο, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, τη φυσική μας απόδοση, και προδιαθέτει για τραυματισμούς.

Το Δομικό στοιχείο:

Φανταστείτε για μια στιγμή το σώμα μας ως ένα σύστημα μοχλών που κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας υφίσταται επιπτώσεις και υποφέρει από τις τριβές. Οι μοχλοί αυτοί αντιπροσωπεύονται από τα οστά και άξονες κίνησης είναι οι αρθρώσεις.

Το όλο αυτό σύστημα σταθεροποιείται και κινητοποιείται από τα συστήματα των συνδέσμων και των μυών και τενόντων που συνιστούν ένα συγκρότημα βιο-μηχανικό.

Αν θέλουμε η λειτουργία του να είναι οικονομική, με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, και αποτελεσματική, είναι απαραίτητο ότι κάθε μία από τις αρθρώσεις να έχει κινητικότητα, και το σύστημα μυών και συνδέσμων να έχει την κατάλληλη ελαστικότητα, καλή αντοχή και μια σωστή ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μυϊκών ομάδων.

Οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή σε ένα από αυτά τα συστατικά θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργία ολόκληρου του βιο-μηχανικού συγκροτήματος. Θα αυξηθούν οι εντάσεις ευνοώντας την εμφάνιση κακώσεων και στη συνέχεια την αίσθηση πόνου.

Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι τοπικοί ή να γίνονται αισθητοί σε άλλα μέρη του σώματος φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ένας χρόνιος πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μια «σιωπηλής» δυσλειτουργίας στο ιερούν οστό ή το πόδι.

Το Μεταβολικό συστατικό:

Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας είναι τα σάκχαρα, τα λιπαρά οξέα και σε μικρότερο βαθμό οι πρωτεΐνες. Οταν κάνουμε κάποιο σπορ αυξάνουμε την πίεση στους ιστούς και την ζήτηση ενέργειας για να επιτύχουμε επαρκή οξυγόνωση και κυτταρική ενίσχυση.

Επομένως, είναι πολύ σημαντική η σωστή ενυδάτωση και μια ισορροπημένη διατροφή με ικανοποιητική πρόσληψη σε μέταλλα και βιταμίνες.

Μια υγιής εντερική χλωρίδα επιτρέπει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας μας. Επί του παρόντος, εντοπίζονται πολύ συχνά συμπτώματα που δείχνουν ανωμαλίες στο λεπτό έντερο. Περίπου το 80 – 90% του πληθυσμού έχει μεταβολές στην εντερική χλωρίδα, που οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες:

· Μια κακή διατροφή με υπερβολική κατανάλωση σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζωικές πρωτεϊνες.

· Χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, το νερό της βρύσης, ή που εισάγονται στον οργανισμό από τοξικές συνήθειες όπως το αλκοόλ και ο καπνός.

· Φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα στεροειδή, τα παυσίπονα, τα αντισυλληπτικά χάπια, μεταξύ άλλων.

· Το συνεχιζόμενο στρες προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης στο σώμα μας. Αυτό με τη σειρά του πιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης και προκαλεί βλάβες στην εντερική χλωρίδα.

Το «αναστατωμένο» λεπτό έντερο μπορεί να προκαλέσει:

· Χαμηλή σωματική απόδοση, τραυματισμούς και επαναλαμβανόμενες μυο-σκελετικές παθήσεις όπως πόνοw στις αρθρώσεις, τενοντίτιδα, θυλακίτιδα, μυαλγία, συσπάσεις μυών, διαστρέμματα κ.λπ.

· Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσαν να διευκολύνουν αυτοάνοσες ασθένειες όπως ρευματικές παθήσεις ή αλλεργίες.

· Διαταραχές του ύπνου και της συγκέντρωσης, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κόπωση, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την ικανότητα και την αντοχή μας για σωματική προσπάθεια.

 

  • H Maria de los Milagros Velez είναι επιστημονικός συνεργάτης του www.ecozen.grΝεφρολόγος, ειδικευμένη σε θέματα φυτοθεραπείας, διατροφής και τροφίμων. Διευθύντρια της κλινικής “Salut Verda” (www.salutverda.es) στην πόλη Ντένια, στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία.
Διαφήμιση