Αρχική Ειδήσεις Πόσο ελαιόλαδο χρειάζεστε για να αποφύγετε την καρδιοπάθεια

Πόσο ελαιόλαδο χρειάζεστε για να αποφύγετε την καρδιοπάθεια

0
Διαφήμιση

Το ελαιόλαδο ανήκει φυσικά στα υγιεινά έλαια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Πόσο πρέπει να τρώμε όμως για να προστατεύσουμε την καρδιά μας; Την απάντηση δίνουν Ισπανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ελαιολάδου και θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο ή άλλα αίτια. Η μελέτη τους βασίστηκε σε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο & τη Διατροφή (μελέτη EPIC), τα οποία αφορούσαν συνολικά σε 40.622 άτομα ηλικίας 29-69 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι μόλις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετές για να μειωθεί σχεδόν κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια. Ωστόσο, ακόμη και μία κουταλιά της σούπας σε καθημερινή είναι ωφέλιμη, αφού φάνηκε να μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικά οφέλη από τη συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες, συστατικά που αποδεδειγμένα δρουν ενάντια στη φλεγμονή, βασική αιτία εκδήλωσης της καρδιοπάθειας. Τα ίδια συστατικά είναι επίσης πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ ύπνος βοηθάει στην ανάκληση αναμνήσεων
Επόμενο άρθροΟι πρώτες «έξυπνες» νταλίκες είναι γεγονός!