Αρχική Ειδήσεις Κύθνος: Εναλλακτική, ελεύθερη, γεμάτη μυστικά και πλανεύτρα…

Κύθνος: Εναλλακτική, ελεύθερη, γεμάτη μυστικά και πλανεύτρα…

0
Διαφήμιση

Κύθνος ή Θερμιά. Ένα νησί ορεινό, αυθεντικό και low budget. Ιδανικό για όσους έχουν αποφασίσει να απαρνηθούν τα boutique hotels, την κράτηση σε ξαπλώστρα και τις απρόσωπες gourmet γεύσεις.

Ένα νησί με χαμογελαστούς ανθρώπους, όμορφα, πεντακάθαρα χωριά, γεύσεις από το μποστάνι και off roads διαδρομές.

Η Κύθνος έχει τα πάντα και μπορείτε να την χαρείτε όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και μέχρι το φθινόπωρο! Κοντά στην πρωτεύουσα, (λιγότερο από 2 ώρες από το Λαύριο και 3 ώρες από τον Πειραιά) χαμηλών τόνων στα χρώματα του Αιγαίου σε τοπίο με ξερολιθιές, ρεματιές, θίνες, παραδοσιακούς ανεμόμυλους, ξωκλήσια, λίθινα οχυρώματα, παραμυθένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που θα σε κερδίσουν, την χιλιοτραγουδισμένη Παναγιά την Κανάλα και το μοναδικό χωριό με διώροφα σπίτια με κεραμίδια στις Κυκλάδες την παλιά πρωτεύουσα Δρυοπίδα.

Ηρεμία αλλά και ζωή -όχι night out- σε bar της Χώρας. Αν πέσετε σε πανηγύρι με βιολί και λαούτο μην το χάσετε! Ελεύθερες, απομονωμένες παραλίες με αρμυρίκια που φτάνεις από μονοπάτια αλλά και παραλίες του…πολιτισμού με ξαπλώστρες και beach bars. Διαδρομές με 4×4, πεζοπορικές και με θαλάσσιο ταξί. Καταδύσεις σ’ ένα διαφορετικό κόσμο που κρύβεται κάτω από τα κρυστάλλινα νερά της αλλά και δωρεάν βουτιές στα ιαματικά νερά της για να βρεις την υγειά σου.

Νησί low cost. Για την διαμονή υπολογίστε -έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο ένα ξενοδοχείο- από 35€ έως 120€ το 2κλινο ανάλογα με την εποχή που θα πάτε και για φαγητό με 15€ τρώνε καλά δύο άτομα.

Το λιμάνι ο Μέριχας που παραμένει ζωντανός με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ, παραλίες μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τις εξερευνήσεις στο νησί.

Βόλτες στην Χώρα ή Μεσαριά με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πλατείες, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα «στεγάδια», τις παλιές εκκλησίες και τις χαρακτηριστικές καμάρες που ενώνουν τα σπίτια -ως αμυντικός σχηματισμός. Ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια που σε…προκαλεί να χαθείς.

Για βουτιές…

Με κέρδισε η απάνεμη παραλία στο Κουρί, στον κόλπο του Αγ. Στεφάνου, με μία μικρή δυσκολία στην 4×4 διαδρομή της. Μία από τις υπέροχες παραλίες της Κύθνου, αμμουδερή σε έναν ειδυλλιακό κόλπο. Ησυχες επίσης είναι το Ζογκάκι, που ενώνεται με σκαλάκια με τις διπλανές Νάουσα και Κουρί.

Η Κολώνα λένε ότι είναι η πιο….παραμυθένια παραλία των Κυκλάδων. Εντυπωσιακή θα έλεγα απλά και κοσμοπολίτικη λόγω των πανάκριβων σκαφών που φιλοξενεί. Έχει πρόσβαση από off road διαδρομή. Πρόκειται για μία λωρίδα γης που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά και δημιουργεί δυο αμμουδερές παραλίες φυσικού κάλλους. Για κάτι πιο ήσυχο από τα σκάφη προτείνω την διπλανή χρυσαφένια παραλία της Φυκιάδας με τα επίσης γαλαζοπράσινα νερά.

Σπα στη φυσική εκδοχή του στα Λουτρά είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στην Κύθνο. Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό γνωστό από τις ιαματικές πηγές του (τα οφέλη των οποίων απολάμβαναν ο Όθων και η Αμαλία) που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις.

Δύο από τις πηγές χύνονται ελεύθερα στη θάλασσα, στο δεξιό τμήμα της παραλίας βουτήξτε και θα με θυμηθείτε. Το παλιό “Ξενία” σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ, στεγάζει σήμερα το κτίριο των λουτρών-υδροθεραπευτήριο.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα Λουτρά θα βρείτε τις ήσυχες παραλίες, Σχοινάρι και Ποτάμια.

Για φυσική σκιά από αλμυρίκια και ελάχιστο κοσμο στην μεγάλης έκτασης αμμουδερή παραλία του Αγίου Δημητρίου ή σ’ αυτή του Αγίου Σώστη για άμμο και ψιλό βότσαλο.

Στην Κανάλα -με το μοναδικό πευκοδάσος στην περιοχή- δεν βρίσκεται μόνο ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των Κυκλάδων, αλλά και η πανέμορφη και τεράστια παραλία της Μεγάλης Άμμου που δικαιολογημένα θα σας εντυπωσιάσει. Ακριβώς δίπλα της είναι η παραλία Αντώνηδες must για την νεολαία.

Η δύσκολη κατάβαση με τα πόδια στην παραλία του Σκύλου, με το λευκό βότσαλο και την απόλυτη ερημιά αξίζει τον κόπο.

Στα Φλαμπούρια, παραλία με άμμο και βότσαλο. Στην Επικσοπή και στα Μαρτινάκια κοντά στο λιμάνι τον Μέριχα. ‘Ομορφες αμμουδιές με καθαρή θάλασσα και αρμυρίκια.

Για δραστηριότητες…

Καταδύσεις για αρχάριους και για μυημένους, σε περισσότερους από 30 καταδυτικά σημεία του νησιού. Μία απολαυστική περιπέτεια σε βυθό μοναδικής κλασσικής Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς. Ύφαλοι, σπηλιές, ναυάγια και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Στα Λουτρά θα βρείτε πλήρες εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο, το οποίο εξυπηρετεί και ΑμεΑ.

Επίσκεψη στο σπήλαιο Καταφύκι -ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας- με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Θα το βρείτε στην βορεινή πλευρά γραφικού χωριού Δρυοπίδα την παλιά πρωτεύουσα του νησιού στην θέση Φιρές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν το καταφύγιο των κατοίκων και ο χώρος για τα πανηγύρια τους.

Πεζοπορία στον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου και το ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς με θέα που κόβει την ανάσα σε όλο το Αρχιπέλαγος και την Τζια.

Από την Δρυοπίδα στις Λεύκες μέσω μονοπατιού. Αγιος Στέφανος-Αγιος Γιάννης-Βασιλικό, μία ενδιαφέρουσα διαδρομή από παραλιακό μονοπάτι.

Αν έχετε όχημα 4×4 θα απολαύσετε πολλές διαδρομές στο ορεινό αυτό νησί.

Γεύσεις παραδοσιακές, απλές και…ευρηματικές

Είστε σε ορεινό νησί, ένα νησί με παράδοση στην κτηνοτροφία -για να κυριολεκτούμε- και με ελάχιστα ντόπια υλικά στο άνυδρο και βραχώδες περιβάλλον του.

Το νησί φημίζεται για τα νωπά κρέατα του, τα τυροκομικά του προϊόντα και το μέλι του. Για γεύσεις παραδοσιακές, απλές και…ευρηματικές απολαύστε.

Σύγλινο (χοιρινό με λίπος), το λευκό μαλακό τυρί «τρίμμα» με την ελαφριά ξινή γεύση γνωστό ως «Θερμιώτικο», κοπανιστή, σφουγκάτο (είδος τυροκροκέτας), ρεβύθια φούρνου, κουκουλόπιτες (με τυρί ντόπιο, αβγό, άνιθο, κρεμμύδι, κολόπι (πίτα με σπανάκι, ρύζι, άνιθο, κρεμμύδι, πιταρό (είδος τυρόπιτας με ντόπιο τυρί), σφουγγάτα (τυρί ντόπιο, αλεύρι, αβγό), στραπατσάδα (με αυγά και κολοκυθάκια), κατσικάκι λεμονάτο, τρυφερό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, χοιρινό πικάντικο, ψάρια σαβόρο ή λιαστά μαριναρισμένα καπαροσαλάτα, Θερμιώτικες γλυκές πίτες (τυρί ντόπιο, ζάχαρη, κανέλα, άνιθο, αλεύρι) και παστέλι.

Που θα φάτε…

Στέκι του Ντέτζη, Χώρα τηλ: 2281031204. Δημοφιλής ταβέρνα στο κεντρικό σοκάκι. Ομορφη ατμόσφαιρα σαν στην αυλή της γιαγιάς με πεντανόστιμα ντόπια κρέατα στην σχάρα -δοκιμάστε το φριγαδέλι, μαγειρευτά με μαμαδίστικη γεύση και γενναίες μερίδες.

Αραξοβόλι, Λουτρά τηλ: 2281031082. Ελληνική κουζίνα με χορινό ή μοσχάρι από ντόπιους παραγωγούς πάνω στο κύμα και καλό ψάρι απ’ ευθείας από το καίκι. Διάσημα τα γεμιστά του και η καπαροσαλάτα.

Μήλας, Άγιος Δημήτριος τηλ: 2281032815. Ταβερνάκι στην παραλία με απίθανο ταραχτό, υπέροχο κατσικάκι κοκκινιστό στο φούρνο, ζουμερά μπιφτέκια, στραπατσάδα με πατάτες και κολοκυθάκια, βλίτα από τον μπαξέ και όλα να γλύφεις και τα δάχτυλά σου.

Κανδρής, Αγιος Στέφανος τηλ: 2281032943. Καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό σε μπαλκόνι με θέα θάλασσα. Κρέατα και οπωροκηπευτικά δικής τους παραγωγής.

Fermina, Μέριχας τηλ: 2281032432. Από τις καλύτερες αστακομακαρονάδες που έχω δοκιμάσει. Με βάση την μεσογειακή κουζίνα δοκιμάστε ζυμαρικά με θαλασσινά ή πίτσα με αφράτη ζύμη σε πολλές εκδοχές.

Για καφέ, παγωτό και φρουτοσαλάτες πάνω στη θάλασσα στον κόλπο του Μέριχα στο καφέ Βεγγέρα (τηλ:2281032636). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά ταψιού και το παραδοσιακό Κυθνέικο μπισκότο.

Για κοκτέιλ, ποτά και καλή μουσική σε όμορφο περιβάλλον, στο Πανωχώρι στην Χώρα (τηλ:2281031534)

Που θα μείνετε…

Foinikas Studio, Μέριχας, τηλ: 2281032203-6945754214

Villa Elena’s, Μαρτινάκια (κοντά στον Μέριχα), τηλ: 2281032275

Βίλα Μπελέζα, Μαρτινάκια (κοντά στον Μέριχα), τηλ: 6945497368

Delfini Rooms, Λουτρά, τηλ: 2281031219-6939434582

Guardiero Studios, Κουρί, τηλ:6944206826-6955420202

 

Πηγή: doreandiakopes

Διαφήμιση