Αρχική Ειδήσεις Καλοκαίρι και βουνό

Καλοκαίρι και βουνό

0
Διαφήμιση

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο για μπάνια, αλλά και μια καλή εποχή για πεζοπορία στο βουνό, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί και δεν συναντάμε τα προβλήματα της κακοκαιρίας του χειμώνα.

Με δεδομένο ότι το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας κατοικοεδρεύει στην Αττική και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να πάνε διακοπές ούτε καν για λίγες μέρες, ελέω κρίσης, σας προτείνουμε εκδρομές στην Πάρνηθα, σαν εναλλακτική στην κοσμοπλημμύρα των ακτών.

Κοντινός παράδεισος

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής και ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας. Στα δάση της, σε ύψος πάνω από τα 800-900 μ., κυρίαρχο είδος είναι η κεφαλληνιακή ελάτη (Abies Cephalonica) ενώ στις βόρειες και νοτιοδυτικές πλαγιές αναπτύσσονται εκτεταμένα πευκοδάση (χαλέπιος Πεύκη).

Επίσης συχνά συναντάμε πουρνάρια, αριές, φυλλίκια, κουμαριές και κέδροι (Juniperus oxycedrus), ενώ στα υγρότερα εδάφη οστρυές (Osrtya carpinifolia), πλατάνια, λεύκες (Populus alba) κ.ά. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν φυτευτεί στην περιοχή της ελάτης αρκετά δένδρα μαύρης πεύκης (Pinus nigra), ακακίας και λίγα άτομα κέδρου του Λιβάνου και φλαμουριάς.

Βέβαια, δε λείπουν οι θαμνότοποι (μεσογειακή μακία), που καταλαμβάνουν απέραντες εκτάσεις, κυρίως στα βόρεια του βουνού.

Γενικά, η χλωρίδα της Πάρνηθας είναι από τις πιο πλούσιες, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν το 1/6 του συνολικού αριθμού φυτών που συναντάμε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1100 είδη φυτών από τα 6000 που έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Συναντώνται και τα ενδημικά της Πάρνηθας, το αγριογαρύφαλλο και η καμπανούλα της Πάρνηθας. Με τον όρο ενδημικά είδη φυτών ή ζώων σε μια περιοχή εννοούμε ότι υπάρχει αποκλειστικά στην περιοχή αυτή και πουθενά αλλού. Η σημαντικότητα τους οφείλεται στο γεγονός ότι μας δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν και τους ιδιαίτερους οικολογικούς παράγοντες.

Επίσης, στην Πάρνηθα έχουν καταγραφεί 29 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει το ελάφι (cervus elaphus), λαγοί (Lepus europaeus) αλεπούδες (Vulpes Vulpes), ασβοί (Meles Meles), κουνάβια (Mortes foina), τσακάλια (canis aureus), σκίουροι (Sciurus vulgaris), σκαντζόχοιροι (Erinaceus concolor) κ.ά.

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η πτηνοπανίδα, όπου έχουν αναφερθεί περίπου 120 είδη πτηνών ενδημικών και αποδημητικών, όπως το όρνιο (Gyps Fulvus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Πετρίτης (Falco peregrines), ο Μουστακοτσιροβάκος (Sylvia rueppelli) και ο μπούφος (Bubo bubo).

Το 1961, η Πάρνηθα με πυρήνα 38.000 στρεμμάτων ανακηρύχθηκε «Εθνικός Δρυμός», με σκοπό την καλύτερη προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας «Natura 2000».

Η μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007, έκαψε τα 2/3 του μοναδικού ελατοδάσους της Αττικής, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Συνολικά κάηκαν 56.000 στρέμματα από τα 300.000 στρ. της συνολικής έκτασης του βουνού.

Σήμερα το βορειοανατολικό μέρος του Εθνικού Δρυμού παραμένει πράσινο και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ελάφια, να εξερευνήσει μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, να δει διαφορετικά είδη μανιταριών και να παρατηρήσει ενδημικά είδη φυτών.

Προετοιμασία

Η πεζοπορία στο βουνό ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η Πάρνηθα με την κατάλληλη προετοιμασία και προσοχή, δίνει τη δυνατότητα για μια κοντινή εξόρμηση στη φύση.

Καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με: Ενα μικρό σακίδιο πλάτης με δέστρες για τη μέση και το θώρακα, και εξωτερικές θήκες. Παπούτσια αθλητικά ή πεζοπορίας (Trekking). Μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα. Μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο.

Παγούρι με νερό, 1 ή 1,5 λίτρο. Γυαλιά ηλίου. Ενα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες. Λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ).

Τέλος, προσοχή: Χρειάζεται καλός ύπνος το προηγούμενο βράδυ και καλό πρωινό τη μέρα της εξόρμησης.

Διαφήμιση