Αρχική Ειδήσεις Για μια καλύτερη φυσική κατάσταση

Για μια καλύτερη φυσική κατάσταση

0
Διαφήμιση

Φυσική κατάσταση ονομάζεται ένα σύνολο χαρακτηριστικών (π.χ. η δυνατότητα εργασίας της καρδιάς και των πνευμόνων, η δύναμη και η αντοχή των μυών και η ευελιξία των συνδέσμων και αρθρώσεων) που σου δίνουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσεις φυσικές ασκήσεις.

Η φυσική κατάσταση αποτελείται από τα ακόλουθα τέσσερα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχουν ισότιμη αναπτυξη: Καρδιαγγειακή ικανότητα, Σύσταση μάζας σώματος, Μυϊκή δύναμη και Ευλυγισία.

Η καρδιαγγειακή ικανότητα εκφράζει την προσαρμογή της καρδιάς, των πνευμόνων και των αγγείων για απόδοση σε παρατεταμένες και επίπονες σωματικές δραστηριότητες. Δείκτης της είναι η αερόβια ικανότητα.

Η σύσταση μάζας σώματος εκφράζει την αναλογία του λίπους σε σχέση με την άλιπο μάζα του σώμιατος. Υπολογίζεται αδρά με τους πίνακες σωματικού βάρους και ύψους και ακριβέστερα με τις διάφορες μεθόδους λιπομέτρησης.

Η μυϊκή δύναμη εκφράζει την ικανότητα των μυών να παράγουν έργο σε μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Δείκτης της είναι η αναερόβια ικανότητα.

Η ευλυγισία εκφράζει την ελαστικότητα των μυών και των αρθρώσεων του σώματος. Είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών κατά τη σωματική καταπόνηση.

Παραπέρα πρέπει να ξεχωρίσουμε την αερόβια από την αναερόβια ικανότητα.

Αερόβια ικανότητα: Είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει έργο μικρής ή μέτριας έντασης για παρατεταμένη χρονική διάρκεια με μεταβολικούς μηχανισμούς που βασίζονται στη κατανάλωση οξυγόνου. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία απαιτούν πολύ οξυγόνο για να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια για την παρατεταμένη άσκηση και ανήκουν στις αερόβιες δραστηριότητες.

Αναερόβια ικανότητα: Είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει μεγάλης έντασης έργο σε περιορισμένο χρόνο. Η ενέργεια αντλείται από αναερόβιους μεταβολικούς μηχανισμούς δηλαδή χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Η αναερόβια άσκηση μιας βοηθά να αυξήσουμε τη δύναμη των μυών μας και να μείνουμε ικανοί για γρήγορες εκρήξεις ταχύτητας.

Πώς μπορώ να μετρήσω τη φυσική μου κατάσταση;

Η μέτρηση της φυσικής κατάστασης είναι σημαντική γιατί σου επιτρέπει να επιλέξεις την άσκηση που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό και σε βοηθά να αξιολογήσεις την πρόοδό σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου, και να παίρνεις θάρρος να συνεχίσεις για την εκπλήρωση του στόχου σου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης της φυσικής κατάστασης και αφορούν κυρίως μέτρηση της σύστασης του σώματος (π.χ λιπομέτρηση, σωματικό βάρος, δείκτης μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, μέτρηση δερματικής πτυχής), το ποσοστό χοληστερόλης στο αίμα, την μυϊκή δύναμη (μέτρηση μέγιστου βάρους για μια επανάληψη κ.α.), Μυϊκή Αντοχή (κάμψεις και κοιλιακοί), την ευλυγισία, την αερόβια κατάσταση (μέτρηση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, δοκιμασία 2400 μέτρων κ.α.).

Πώς θα ξεκινήσω;

Διάλεξε ένα είδος ασκήσεων που σου αρέσει και σε καμιά περίπτωση μην κάνεις κάτι επειδή το κάνουν οι πολλοί.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα που θα σε ικανοποιεί κυρίως ψυχικά. Δεν πρέπει από την αρχή να φανείς υπερβολικός. Θυμήσου δεν πρέπει να αναπληρώσεις την αποχή χρόνων από τα γυμναστήρια μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Αν το τολμήσεις, θα έχεις σίγουρα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις.

Πριν διαλέξεις, σκέψου και σιγουρέψου για τις χρηματικές απαιτήσεις του απαραίτητου εξοπλισμού σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των δικών σου χρημάτων. Προσάρμοσε την ώρα γυμναστικής στο καθημερινό σου πρόγραμμα ή ακόμη και στο μηνιαίο αν είναι δυνατό.

Καλό θα ήταν να προγραμματίσεις την άσκηση σου κάθε μέρα ακριβώς την ίδια ώρα ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σου και να δημιουργήσεις ένα είδος ρουτίνας. Αυτό που θα πρέπει κυρίως να προσέξεις είναι να σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις!

Γιατί πρέπει ή γιατί θέλω να κάνω γυμναστική;

Είναι πολύ λογικό να σε απασχολεί το ζήτημα αυτό αφού οι περισσότεροι δεν ξέρουν το λόγο που κάνουν ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής. Γι’αυτό το λόγο πριν ξεκινήσεις, σκέψου: «Γιατί θέλω να κάνω γυμναστική;». Υποψήφιες απαντήσεις;

Εχεις πολλές, αλλά δεσπόζουν οι παρακάτω: Θέλω να χάσω βάρος . Θέλω να μην κουράζομαι τόσο εύκολα. Θέλω να αρέσω στους άλλους. Θέλω να κάνω πρωταθλητισμό. Θέλω να ελέγξω ή να αποβάλλω το άγχος μου. Μου αρέσει η ζωή και θέλω να ζήσω πολλά χρόνια.

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν διαλέξω ένα πρόγραμμα γυμναστικής;

  • Αυτά που κυρίως θα πρέπει να σκεφτείς είναι:
  • Τις ανάγκες που έχει το δικό σου σώμα.
  • Τη διαθεσιμότητα του δικού σου χρόνου.
  • Τον εξοπλισμό που έχεις στη διάθεση σου.
  • Τον τρόπο γυμναστικής που νομίζεις ότι σου ταιριάζει.

Επιπλέον πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

Αν θέλεις να χάσεις βάρος και να αυξήσεις την αντοχή σου, σου ταιριάζει ένα αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Αν έχεις καλή αντοχή αλλά υστερείς σε μυϊκή δύναμη, σου ταιριάζει ένα αναερόβιο πρόγραμμα.

Ο συνδυασμός και των δύο είναι επιθυμητός και χρήσιμος αλλά η αερόβια άσκηση αποτελεί τη βάση κάθε προγράμματος εκγύμνασης και είναι το απαραίτητο στοιχείο που δε μπορεί να παραληφθεί.

Διαφήμιση