Αρχική Ειδήσεις Γεμάτος ζωή ο κόλπος της Καβάλας

Γεμάτος ζωή ο κόλπος της Καβάλας

0
Διαφήμιση

Κοπάδια από τρία είδη δελφινιών καθώς και φάλαινες –φυσητήρες κατέγραψαν οι Παρατηρητές Θαλασσίων Θηλαστικών- MMO’s  στη διάρκεια διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D) που πραγματοποίησε η Energean Oil & Gas στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την προετοιμασία των νέων γεωτρήσεων και τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στη Λεκάνη του Πρίνου.

Οι τέσσερις MMO’s, μεταξύ των οποίων και μέλη αλιευτικών φορέων, καθώς και η Παρατηρητής Παθητικών Ηχητικών Σημάτων (Passive Acoustic Monitoring – PAM) οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία «Polar Marquis» και «Artemis Arctic» εκ μέρους του οργανισμού Geo –Marine Consultants, συνέταξαν μία εκτενή αναφορά για τις εμφανίσεις και τον ηχητικό εντοπισμό θαλασσίων θηλαστικών, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των ερευνών (14 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου) καταγράφηκαν τα εξής:

• Δεκαπέντε εμφανίσεις κοινών δελφινιών (Delphinus Delphis), ρινοδέλφινων (Tursiops Truncatus) και ζωνοδέλφινων (Stenella coeruleoalba) σε ομάδες έως εννέα ατόμων.

• Μία εμφάνιση φαλαινών – φυσητήρων (Physeter Microcephalus) δύο ή τριών ατόμων.

• Τέσσερις εμφανίσεις άλλων δελφινοειδών σε ομάδες έως τριών ατόμων.

Επιπλέον, δύο φορές εντοπίστηκαν θαλάσσια θηλαστικά μέσω των ηχητικών τους σημάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας των MMO’s με τους υπευθύνους της διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών καθώς και με το πλήρωμα των πλοίων, εφαρμόστηκε την 6η Ιουλίου και η προβλεπόμενη διαδικασία καθυστέρησης της έναρξης των ερευνών, λόγω της εμφάνισης κητοειδούς εντός της καθορισμένης ζώνης διεξαγωγής της έρευνας, μέχρι την ασφαλή διέλευση και απομάκρυνσή του από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι οι Παρατηρητές ευχαρίστησαν τόσο την Energean όσο και την νορβηγική Dolphin, στην οποία ανήκουν τα πλοία που χρησιμοποιήθηκαν, για το ότι ακολουθήθηκε η Βέλτιστη Πρακτική (Best Practice) με την χρησιμοποίηση εξειδικευμένων και εκπαιδευμένων στελεχών για την παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας της.

Σχετικά με την αναφορά των Παρατηρητών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Το περιεχόμενο της αναφοράς των Παρατηρητών που επί τρεις εβδομάδες παρακολούθησαν τις σεισμικές έρευνες της Energean αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της αρμονικής συνύπαρξης της πετρελαϊκής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον και την αλιευτική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας.

Ο Πρίνος, πέραν του ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική περιοχή που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα και διατηρεί την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, συνιστά και ένα ιδανικό παράδειγμα αναφοράς για την ανάπτυξη ερευνητικής και παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων για τις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η Energean Oil & Gas, το επιστημονικό της δυναμικό και οι εργαζόμενοί της παραμένουν δεσμευμένοι στον στόχο της περαιτέρω αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας με απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει 35 χρόνια τώρα στον Κόλπο της Καβάλας».

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες της Energean ολοκληρώθηκαν υπό την εποπτεία του Λιμεναρχείου Καβάλας χωρίς την πρόκληση οποιουδήποτε προβλήματος στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και την άφιξη κρουαζιερόπλοιων στην Καβάλα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Διαφήμιση