Αρχική Ειδήσεις Από αγριαγκινάρες το νέο βιοδιασπώμενο πλαστικό

Από αγριαγκινάρες το νέο βιοδιασπώμενο πλαστικό

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Georgia, κάθε χρόνο συσσωρεύονται 275 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως. Οι 32 εκατομμύρια τόνοι βρίσκονται στις ακτές, ενώ 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού μολύνουν τους ωκεανούς.

Μια πιθανή λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, μπορεί να προέλθει από αυτό το φυτό, την αγριαγκινάρα. Εδώ στη βόρεια Σαρδηνία, η αγριαγκινάρα καλλιεργείται για την παραγωγή ελαίων που είναι απαραίτητα στη δημιουργία βιοπλαστικών.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, «FIRST2RUN», οι εταιρίες Novamont και Versalis έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία που ονομάζεται Matrica. Στόχος της η παραγωγή πλαστικών προϊόντων που να είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα, που στη συνέχεια γίνονται λίπασμα για τα φυτά.

Για την επιτυχία αυτού του στόχου χρησιμοποιείται λάδι από αγριαγκινάρες μαζί με ηλιέλαιο. Τίποτε από το φυτό δεν πάει χαμένο, καθώς τα φύλλα και το κοτσάνι καίγονται για να παραχθεί η αναγκαία ενέργεια για το εργοστάσιο.

Ερώτηση από τον απεσταλμένο του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο: «Αυτές οι φυτείες αγριαγκινάρας υπάρχουν εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων»;

Απάντηση από τον ειδικό της εταιρίας Novamont, Μικέλε Φάλτσε: «Όχι δεν αφαιρούμε εδάφη από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε αξία σε χωράφια που δεν καλλιεργούνται πια.

Σ’ αυτή την περιοχή της Σαρδηνίας, έχουν εγκαταλειφθεί 60.000 εκτάρια, τα τελευταία 30 χρόνια.

Θέλουμε να ξανακερδίσουμε ένα μικρό ποσοστό, περίπου το 3-4% αυτών των εδαφών, μέσω της καλλιέργειας αγριαγκινάρας, που ταιριάζει απόλυτα στο μεσογειακό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται αρδευτικό νερό, φτάνει μόνο το βρόχινο».

Το εργοστάσιο βιοπλαστικών είναι κατασκευασμένο σε μια παλιά, εγκαταλειμμένη βιομηχανική περιοχή, που τώρα έχει αρχίσει να παίρνει ξανά ζωή. Οι μηχανές για απόσταξη οξέων και τα σιλό για την αποθήκευσή τους δουλεύουν διαρκώς για την παραγωγή βιοπλαστικών. Εδώ δεν υπάρχουν καθόλου χημικοί διαλύτες, αλλά οι αντιδράσεις γίνονται με νερό, αέρα και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ότι προκύπτει είναι εντελώς αβλαβές για το περιβάλλον

Ο μετασχηματισμός των φυτικών ελαίων σε οξέα που είναι αναγκαία για βιοπλαστικά γίνεται μέσα από τέσσερις αντιδραστήρες. Το φυτικό έλαιο μπαίνει στον πρώτο αντιδραστήρα και βγαίνει οξύ από τον τέταρτο. Η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι αναγκαία, καθώς όλα γίνονται από τον θάλαμο ελέγχου. Όλα γίνονται ψηφιακά και καταγράφονται, ώστε να υπάρχει ένα αναλυτικό αρχείο των λειτουργιών.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές αναλύουν προσεκτικά την ποιότητα του φυτικού ελαίου και το τελικό προϊόν. Οι ειδικοί αναπτύσσουν διαρκώς νέες τεχνικές παραγωγής που τις δοκιμάζουν σε πιλοτικές μηχανές που μιμούνται τη λειτουργία των κανονικών μηχανημάτων. «Πρόκειται για μια εντελώς καινούργια διαδικασία, πραγματικά μοναδική, που μετατρέπει το φυτικό έλαιο, χωρίς να κάνει χρήση τοξικών ή εκρηκτικών αερίων, όπως για παράδειγμα όζον.

Από το έλαιο αυτό, στη διαδικασία που εφαρμόζουμε, βγάζουμε ένα οξύ, που αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία βιοπλαστικών, που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στις τσάντες των σούπερ μάρκετ.

Βγάζουμε όμως και ένα άλλο οξύ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοζιζανιοκτόνο, που θα αντικαταστήσει τα τοξικά μέρη τους. Μπορεί όμως να έχει και άλλη χρήση και να αποτελέσει τη βάση προϊόντων ομορφιάς, βιολιπαντικών, που δεν έχουν καθόλου φοινικέλαιο.

Τέλος, υπάρχει κι ένα άλλο προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή λάστιχων, αντικαθιστώντας τα πετρελαιοειδή, που είναι τοξικά και καρκινογόνα» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας για την Novamont, Λουίτζι Καπούτζι.

Ανάμεσα στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Σαρδηνία, υπάρχει ένα βιολιπαντικό για πλοία, που δεν μολύνει και διαλύεται στη θάλασσα.

Το κέρδος είναι τεράστιο, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο στην Ευρώπη, περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι λιπαντικών που προέρχονται από το πετρέλαιο ρίχνονται στη θάλασσα, δημιουργώντας, όπως καταλαβαίνουμε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Προς το παρόν αυτά τα βιοπλαστικά είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα χημικά, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Πηγή: euronews

Διαφήμιση