Αρχική Ειδήσεις Υπό εξέταση η μείωση του κόστους ενέργειας σε υψηλής αλλά και μεσαίας...

Υπό εξέταση η μείωση του κόστους ενέργειας σε υψηλής αλλά και μεσαίας τάξης βιομηχανίες

0
Διαφήμιση

Το υψηλό ενεργειακό κόστος κατέδειξαν ως βασική αιτία για τα αρνητικά αποτελέσματα της υαλουργικής βιομηχανίας ΓΙΟΥΛΑ οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της βιομηχανίας στο γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο στη συνάντηση που είχαν μαζί του με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και τις προτάσεις του σωματείου για επανάκαμψη της σε κερδοφορία.

Από την πλευρά των εργαζομένων το ζήτημα που τέθηκε ως κυρίαρχος παράγοντας της πτωτικής τροχιάς της εταιρείας όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του συνολικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Το εργατικό κόστος αντίθετα, λόγω ασκούμενων πολιτικών, εμφανίζει τάσεις μείωσης.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας ανέφερε ότι εξετάζονται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και τη ΔΕΗ δυνατότητες περιορισμού του κόστους ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες υψηλής, αλλά και μέσης τάσης, όπως υαλουργίες, κλωστοϋφαντουργίες κ.ά, τονίζοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Επίσης επεσήμανε ότι η αύξηση του τζίρου και γενικότερα η επανεκκίνηση της οικονομίας, θα επιδρούσε θετικά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για βιομηχανία παραγωγής κατά κύριο λόγο γυάλινων προϊόντων συσκευασίας για κάθε χρήση (πχ μπουκάλια) με ποσοστά κάλυψης της εγχώριας ζήτησης κοντά στο 70%, αλλά και πραγματοποίηση εξαγωγών σε ποσοστό 30% της παραγωγής.

Διαφήμιση