Αρχική Ειδήσεις Το 4ετές πλάνο επενδύσεων του ΟΤΕ

Το 4ετές πλάνο επενδύσεων του ΟΤΕ

0
Διαφήμιση

της Τέτης Ηγουμενίδη

Το 4ετές πλάνο επενδύσεων, ύψους 2 δις. ευρώ του ΟΤΕ σε δίκτυα νέας γενιάς, προχωρά κανονικά και ο στόχος είναι το 2015 να κλείσει με 40% πληθυσμιακή διείσδυση στο VDSL και 80% για το 4G στην κινητή.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σε μια εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση για τη δραστηριότητα και τους στόχους του Οργανισμού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για τις εξελίξεις στη χώρα δήλωσε: «είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα βγούμε από τη διελκυστίνδα που βρισκόμαστε».

Σχετικά με τη Nova, όπου όπως είναι γνωστό ένα χρόνο πριν ο ΟΤΕ είχε υποβάλλει μη δεσμευτική προσφορά, ο επικεφαλής του Οργανισμού σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που χρειάζεται να επαναξιολογηθεί καθώς οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε στα εξής:

– Η εθελουσία έξοδος ήταν επιτυχής και από τον Οργανισμό θα αποχωρήσουν περίπου 800 εργαζόμενοι (αντί 700 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί) ενώ το κόστος θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περίπου 300 νέες προσλήψεις κυρίως σε τεχνικούς και πωλητές.

– Η Cosmote θα δραστηριοποιείται στο εξής με νέο ανανεωμένο σήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 η θυγατρική για την κινητή τηλεφωνία βάσει εσόδων έχει μερίδιο αγοράς 52,4% (από 41% το 2007), η Vodafone έχει 30,7% και η Wind 16,9%. Βάσει των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) τα μερίδια έχουν ως εξής: Cosmote 63,9%, Vodafone 26,4% και Wind 9,7%.

– Στο τέλος του 2015 η εκτίμηση είναι ότι οι συνδρομητές ΟΤΕ TV θα φθάσουν τους 400.000. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας και προφανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που πλέον είναι διαφορετική η αντιμετώπιση της υπόθεσης Nova. Μάλιστα ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ζαχαρίας Πιπερίδης είπε ότι κάθε χρόνο οι μέτοχοι τους ζητούν είναι συντηρητικότεροι στις προβλέψεις τους (η διοίκηση) αλλά διαψεύδονται στη συνέχεια από την πορεία της υπηρεσίας. Το 2015 τα έσοδα από τις υπηρεσίες τηλεόρασης του ΟΤΕ θα είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ και για το 2016 η εκτίμηση είναι ότι θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

– Για τη συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο επικεφαλής του Οργανισμού παρατήρησε πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίζονται κεφάλαια για τις επενδύσεις. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει ενδιαφέρον του ΟΤΕ για την εξαγορά της Cyta είπε ότι ο Οργανισμός δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να εξετάσει την εξαγορά άλλου παρόχου γιατί δεν θα το επέτρεπε ο Ρυθμιστής.

–   «Οι επενδύσεις του ΟΤΕ είναι το 60% των συνολικών επενδύσεων που γίνονται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα», επεσήμανε ο επικεφαλής του Οργανισμού και πρόσθεσε πως οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας θα καλυφθούν σε επίπεδο χώρας γιατί τους έχει υιοθετήσει ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση του ΟΤΕ ο Οργανισμός έχοντας καθαρό δανεισμό 1,1 δις. ευρώ, και ελεύθερες ταμειακές ροές 583 εκατ. ίσως είναι από τις ισχυρότερες εταιρείες της χώρας. Κληθείς να απαντήσει στο αν ο Οργανισμός έχει σχέδιο για την περίπτωση που τα πράγματα στη χώρα εξελιχθούν σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο ο κ. Τσαμάζ είπε πως ο ΟΤΕ έχοντας μικρό δανεισμό είναι θωρακισμένος, ενώ σε μια ζόρικη κατάσταση μπορεί να αξιοποιήσει και τις δύο θυγατρικές που έχει στο εξωτερικό.

Για το επόμενο διάστημα ο ΟΤΕ σχεδιάζει να παρέχει στους συνδρομητές του συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών και από φέτος τον Ιούνιο ξεκινά ο μετασχηματισμός του δικτύου του σε δίκτυο βασισμένο στο internet (allIP) ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2018.

Διαφήμιση