Αρχική Ειδήσεις Στο κοινό ανοίγει για πρώτη φορά το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του...

Στο κοινό ανοίγει για πρώτη φορά το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

0
Διαφήμιση

Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, το πρώτο κομμάτι του υπό κατασκευή έργου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό για πρώτη φορά από τις 21 ως τις 24 Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η νύχτα μέρα στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος», με στόχο να συστηθεί στο κοινό το εν εξελίξει έργο του Κέντρου Πολιτισμού.

   Το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016, τέσσερις μήνες μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εξαιτίας καθυστερήσεων στην κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου. Το περίπλοκο στην κατασκευή του στέγαστρο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου 2015. Ήδη έχουν τοποθετηθεί τα 633 από τα 717 κομμάτια του. Το στέγαστρο θα φιλοξενήσει 10 στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα καλύψουν σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος. Κάτω από το στέγαστρο και πάνω από την οροφή της Λυρικής Σκηνής θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο 900 τετραγωνικών μέτρων με θέα όλης της περιοχής.

   Το πιο προχωρημένο κομμάτι του έργου είναι το πάρκο, του οποίου η φύτευση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στον πράσινο αυτό λόφο έχουν τοποθετηθεί 600 δέντρα και 62.000 θάμνοι. Στο χώρο κυριαρχούν τα μεσογειακά φυτά: ελιές, λεβάντες και αρωματικοί θάμνοι, σήματα κατατεθέν της ελληνικής γης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η φύτευση των πράσινων δωμάτων πάνω από τη Βιβλιοθήκη και το κτίριο στάθμευσης. Συνολικά στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού, μαζί με τη φύτευση που θα γίνει στην Εσπλανάδα, θα τοποθετηθούν 1.400 δέντρα και 280.000 θάμνοι. Ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί, επίσης, η τοποθέτηση της παιδικής χαράς και η κατασκευή και τοποθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ποδηλατοδρόμου, στίβου και υπαίθριων οργάνων γυμναστικής). Επίσης, προχωράει η δημιουργία των υδάτινων καναλιών που θα διατρέχουν περιμετρικά το Κέντρο Πολιτισμού.

   Στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πύργου βιβλίων και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση γυάλινων προσόψεων. Υπό κατασκευή είναι τα μπαλκόνια που θα περιβάλουν τον πύργο, τα μαρμάρινα δάπεδα και οι οροφές. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η κατασκευή των βιβλιοστασίων.

   Στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει ολοκληρωθεί η αψιδωτή οροφή πάνω από το αμφιθέατρο, ενώ συνεχίζεται η τοποθέτηση του μηχανισμού της σκηνής και η τοποθέτηση ξύλινων επενδύσεων (στην πειραματική σκηνή έχει ήδη τοποθετηθεί η ξύλινη επένδυση), όπως και η διαμόρφωση της αίθουσας προβών, των εργαστηρίων, της σχολής χορού και των καμαρινιών.

   Όπως ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η διοικητική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Έλλη Ανδριοπούλου, ήδη εντείνονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία των φορέων που θα στεγαστούν στο Κέντρο (Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.»). Όλοι έχουν καταθέσει επιχειρησιακά σχέδια προς έγκριση στα αρμόδια υπουργεία. Μέσα στον τρέχοντα μήνα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία της λειτουργίας του χώρου εστίασης και το φθινόπωρο θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών διαχείρισης των εγκαταστάσεων.

   Επίσης, στο Κέντρο Πολιτισμού έχει προληφθεί η πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων. Ήδη βρίσκεται σε τελικό στάδιο η πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 38 υπαλλήλων για τη Βιβλιοθήκη. Μελλοντικά είναι πιθανό να γίνουν και προσλήψεις στη Λυρική και στον Οργανισμό, εφόσον κριθούν αναγκαίες, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Ανδριοπούλου στόχος του Ιδρύματος είναι να παραδώσει στο Δημόσιο έναν μικρό και ευέλικτο οργανισμό.

   Μετά την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου δέκα μήνες για την αποδοχή από το Δημόσιο της δωρεάς και τη μεταφορά των οργανισμών στις νέες εγκαταστάσεις, οπότε η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2017. Για τη μεταφορά των οργανισμών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ανακοινώσει τη δωρεά ακόμα πέντε εκατομμυρίων ευρώ για κάθε έναν από τους δύο πολιτιστικούς φορείς, τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική.

   Σημειώνεται ότι την ευθύνη της διαχείρισης των εγκαταστάσεων και του πάρκου έχει ο Οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.», που σήμερα ανήκει στο Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά με την παράδοση του έργου η μία μοναδική μετοχή του θα μεταφερθεί στο Δημόσιο υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.

   Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού, Γιάννης Τροχόπουλος, «συχνά με ρωτάνε τι θα γίνει το έργο μετά την παράδοσή του στο Δημόσιο. Και απαντάω πως όλοι μας ζούμε για τις εξαιρέσεις. Η χώρα στέκεται όρθια με τέτοιες εξαιρέσεις μόχθου, αντοχής και κανοτομίας. Σ’ αυτές τις εξαιρέσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσθέσουμε το Κέντρο Πολιτισμού».

   Οι εκδηλώσεις

   Οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: τέχνες, άθληση, εκπαίδευση και βιωσιμότητα, μέσα από τις οποίες αντανακλάται η φιλοσοφία όλου του έργου: η πρόσβαση του κοινού σε ένα χώρο όπου η τέχνη θα συνδιαλέγεται με την αναψυχή, την έρευνα, τη φύση και την άθληση.

   Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ., με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

   Σημαντικά σημεία του προγράμματος αποτελούν η παρουσίαση του βίντεο αρτ πρότζεκτ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών «Fireflies in the Night» από τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ρόμπερτ Στορ (22 Ιουνίου), ο αγώνας σκάκι του Γκάρι Κασπάροφ με νεαρούς πρωταθλητές, ηλικίας 8 έως 14 ετών της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (23 Ιουνίου) και ο μικρός μαραθώνιος έξι χιλιομέτρων για όλη την οικογένεια, που θα ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα τερματίζει στο πάρκο (23 Ιουνίου).

   Επίσης, θα πραγματοποιηθούν έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή (21-24 Ιουνίου), τζαζ αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (22 Ιουνίου), συναυλία τζαζ μουσικής του κουαρτέτου «The Wayne Escoffery» (22 Ιουνίου), ξεναγήσεις στο πάρκο (23-24 Ιουνίου), παράσταση θεάτρου σκιών του Ηλία Καρελλά «Ο Καραγκιόζης Οικολόγος» (24 Ιουνίου), παράσταση ακροβατών με τίτλο «Από τη Γη στον Ουρανό» από τον διεθνούς φήμης ακροβάτη Ντέιβιντ Ντιμίτρι (24 Ιουνίου).

   Τέλος, θα διοργανωθούν ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως σκάκι για παιδιά, σεμινάρια ρομποτικής, μάθημα ξιφασκίας για παιδιά, κωπηλατική άσκηση εδάφους, κιναισθητικά παιχνίδια, παρουσίαση παραολυμπιακών αθλημάτων, αθλοπαιδιές, μαθήματα κηπουρικής, εργαστήριο κομποστοποίησης, γιόγκα για παιδιά και μαθήματα μαγειρικής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://www.snfcc.org/countdown/

Διαφήμιση