Αρχική Ειδήσεις Ελληνικές διαφοροποιήσεις για την Ενεργειακή Ένωση

Ελληνικές διαφοροποιήσεις για την Ενεργειακή Ένωση

0
Διαφήμιση

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις πιο στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και ζει σε κατάσταση απόλυτης ενεργειακής ένδειας και αβεβαιότητας, επεσήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για επιλεκτική υποστήριξη των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ο κ. Λαφαζάνης και αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Επιπλέον, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου δήλωση με τις διαφοροποιήσεις της και τις ιδιαίτερες θέσεις της επί των συμπερασμάτων της συνεδρίασης για την Ενεργειακή Ένωση.

Κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο χαρακτηρίζοντάς το σημαντική εναλλακτική πηγή για την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ, καθώς κύριο γνώρισμά του έχει «την ευελιξία, την ικανότητα ανταπόκρισης σε περίοδο κρίσης και την πολλαπλότητα των πιθανών προελεύσεων του αερίου».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παρά την πτώση της τιμής του, παραμένει γενικά ακριβότερο από το αέριο των αγωγών. «Πρέπει λοιπόν να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία εντός της ΕΕ, ώστε αφενός να ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια, αφετέρου να επιτυγχάνεται η φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας.

H δήλωση της Ελλάδας επί του κειμένου συμπερασμάτων για την Ενεργειακή Ένωση, είναι η εξής:

«H Ενεργειακή Ένωση και οι ενεργειακές πολιτικές της Ένωσης δεν θα πρέπει να κινούνται με κεντρικό άξονα τις αγορές. Μία ενεργειακή ένωση που θα είχε ως άξονα τις αγορές και μόνο, μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας σε όλες τις χώρες και στο σύνολο της ΕΕ. Μία ενεργειακή ένωση, επίσης, με αποκλειστική προτεραιότητα τις αγορές δεν θα βοηθούσε την ενεργειακή ανάπτυξη και καινοτομία στην Ευρώπη. Αντίθετα θα επέτεινε τις ήδη βαθιές ανισότητες στην Ένωση, θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις και ανισορροπίες, ενώ θα ενίσχυε την ολιγοπωλειακή συγκρότηση της αγοράς, θέτοντας υπό ερώτημα την ενεργειακή ασφάλεια στην Ένωση. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ενεργειακή ασφάλεια, οφείλει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στις κοινωνίες, στον περιορισμό των ενεργειακών ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες της Ευρώπης, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, στη μείωση του τεχνολογικού χάσματος και στην μείωση του ενεργειακού κόστους στις πιο αδύναμες χώρες».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here