Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μαζική θαλάσσια μετανάστευση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μαζική θαλάσσια μετανάστευση

0
Διαφήμιση

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει στη μαζικότερη μετανάστευση των ειδών των ωκεανών εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Διάφορα είδη ψαριών κρύων νερών ενδεχομένως να εξαφανιστούν, ή να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς τους πόλους για να ξεφύγουν από τη θερμότητα.

Παράλληλα, θαλάσσια είδη που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά θα μετακινηθούν σε περιοχές που σήμερα καταλαμβάνονται από είδη ψυχρών υδάτων. Η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο από πέντε βαθμούς Κελσίου τον επόμενο αιώνα, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει ως στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη τους δύο βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τη θέρμανση από το να έχει μια σημαντική επίδραση στην άγρια πανίδα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Λιλ της Γαλλίας εξέτασαν τρεις περιόδους της γεωλογικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης Πλειόκαινου, μίας περιόδου περίπου πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές.

Αυτές οι πληροφορίες συνδυάστηκαν μαζί με δεδομένα από την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, πριν από 26.500 με 20.000 χρόνια, καθώς και με σύγχρονες μετρήσεις από το 1960 έως το 2013. Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπαραβλήθηκαν με τις προβλέψεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών για το έτος 2100. Οι προβλέψεις αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 85 χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους πέντε βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ειδών των ωκεανών εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, αναδιοργανώνοντας μαζικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη. Ακόμη και αν επιτευχθεί ο χαμηλότερος στόχος του ΟΗΕ, η αλλαγή των βιοτόπων των ειδών θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια.

Διαφήμιση