Αρχική Ειδήσεις Ένδυση και ποδηλασία κοστίζει αλλά αξίζει

Ένδυση και ποδηλασία κοστίζει αλλά αξίζει

0
Διαφήμιση

Στο προηγούμενο άρθρο μας (http://www.ecozen.gr/evzoia/articles/item/6028-podilasia-ta-prota-vimata-me-sosto-podilato) το πρώτο σε μια προσπάθεια εισαγωγής στην ποδηλασία (ως τρόπος άσκησης, μετακίνησης, ψυχαγωγίας), κάναμε μια απόπειρα παρουσίασης των τύπων ποδηλάτου και που μπορούμε να απευθυνθούμε για να δούμε τι ταιριάζει σε καθέναν από εμάς.

Στη σημερινή παρουσίαση θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τι ρουχισμό θα χρειαστούμε τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Προφανώς όλα όσα θα παρουσιάσουμε παρακάτω κοστίζουν. Μάλιστα οι τιμές κάποιων κρίνονται ακριβές σε καιρούς κρίσης. Ωστόσο ο κανόνας είναι ότι οποιοδήποτε ποδηλατικό ρούχο ή αξεσουάρ προμηθευτούμε, με την κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, κάνοντας απόσβεση.

Κλασικό ποδηλατικό ένδυμα είναι το κολάν. Για άνδρα ή για γυναίκα, προσφέρονται με ελαστική μέση και σιλικόνη στο τελείωμα για καλύτερη εφαρμογή στους μηρούς. Σημειωτέον το ποδηλατικό κολάν φέρει ειδικό αποσπώμενο μαξιλαράκι για τον καβάλο προκειμένου να ελαττώνεται η πίεση στα επίμαχα σημεία.

Για όσους ή όσες δεν το βολεύονται, στην αγορά κυκλοφορούν και ποδηλατικές βερμούδες, από ανθεκτικά υλικά με πολλές τσέπες για τα προσωπικά σας αντικείμενα και ρυθμιζόμενες ζώνες. Και οι βερμούδες έχουν το ειδικό, αποσπώμενο μαξιλαράκι. Φυσικά υπάρχουν και παντελόνια από ανθεκτικά υλικά που απωθούν το νερό (water repellent).

Βασικό ποδηλατικό αξεσουάρ και τα γάντια που δεν φοριούνται μόνο για το κρύο καθώς με τη σιλικόνη που διαθέτουν στην παλάμη προσφέρουν καλύτερο, σταθερό κράτημα στο τιμόνι. Απαραίτητο είναι γενικά και ένα ισοθερμικό εσώρουχο (με κοντό ή μακρύ μανίκι). Είναι από διαπνέον υλικό που στεγνώνει γρήγορα, και συνήθως με αντιβακτηριδιακή δράση.

Από διαπνέον υλικό με αντιβακτηριδιακες ιδιότητες για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές, βρίσκουμε στο εμπόριο και κάλτσες.

Τα παπούτσια, το πιο ακριβό ίσως από όσα χρειαστούμε, είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνα τους. Ο τύπος τους εξαρτάται από τον τύπο του ποδηλάτου που χρησιμοποιούμε και καλό είναι για την αγορά τους να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Στην αγορά θα βρούμε και υποδήματα που «κουμπώνουν» πάνω στο πεντάλ ώστε ο αναβάτης να εκμεταλλεύεται και τη δύναμη που βάζει το πόδι ανεβαίνοντας στην πάνω θέση του πεντάλ. Ωστόσο η χρήση τους απαιτεί κάποια πείρα στην ποδηλασία.

Κράνος, κράνος, κράνος!

Μην ξεχάσετε ποτέ το κράνος. Μην ξεγελαστείτε από το γεγονός ότι ένα ποδήλατο δεν μπορεί να αναπτύξει τις ταχύτητες που αναπτύσσει ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα. Μια πτώση εμπεριέχει τους ίδιους κινδύνους και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι, άλλοι για την εξοχή, άλλοι για την πόλη, γενικώς ό,τι βολεύει τον καθένα. Έχουν αεραγωγούς, ρύθμιση περιμέτρου στο πίσω μέρος του κράνους για καλύτερη εφαρμογή, ρυθμιζόμενα λουράκια, πολλά έχουν και αφαιρούμενο γείσο.

Στην αγορά κυκλοφορούν και ειδικά, ποδηλατικά καπελάκια από ελαφρύ υλικό και σε στενή φόρμα για να εφαρμόζουν κάτω από το κράνος. Ειδικά για την ποδηλασία πόλης, μέσα στα καυσαέρια, ενδείκνυται η χρήση μάσκας που απορροφά μικροσωματίδια ρύπων χάρη σε φίλτρα, καθώς και τη γύρη των φυτών και άλλες σκόνες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα. Πωλούνται, βεβαίως, και ανταλλακτικά φίλτρα.

Ηλιοπροστασία

Με την ηλιοφάνεια που έχει η Ελλάδα περιττό να πούμε ότι απαιτείται η χρήση αντιηλιακού με υψηλότατο δείκτη προστασία, το οποίο αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται συχνά αν θέλετε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλό είναι επίσης να προμηθευτείτε ειδικά, ποδηλατικά γυαλιά που προσφέρουν 100% προστασία από τις ακτίνες UV και φακούς που αλλάζουν εύκολα για να προσφέρουν την καλύτερη προστασία, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (πιο σκούροι ή πιο ανοιχτόχρωμοι φακοί ανάλογα με το αν οδηγούμε με συννεφιά ή με ηλιοφάνεια). Τα γυαλιά αυτά εκτός από ποδηλασία, είναι κατάλληλα και για τρέξιμο, ορειβασία ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Θ. Μπ.

Διαφήμιση