Αρχική Ειδήσεις Η ΤΝΤ μετέφερε κρανίο προϊστορικού Τυραννόσαυρου βάρους 690 κιλών

Η ΤΝΤ μετέφερε κρανίο προϊστορικού Τυραννόσαυρου βάρους 690 κιλών

0
Διαφήμιση

Η ΤΝΤ μετέφερε με ασφάλεια το κρανίο ενός προϊστορικού Τυραννόσαυρου Ρεξ (Tyrannosaurus rex), ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών και βάρους 690 κιλών, το οποίο ανήκει στο Κέντρο Βιοποικιλότητας «Naturalis» (Ολλανδία), από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών «Black Hills» στη Νότια Ντακότα Αμερικής, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Fraunhofer EZRT», στο Fuerth της Γερμανίας.

Η ευθύνη της TNT για τη μεταφορά του καλοδιατηρημένου απολιθωμένου κρανίου του Τυραννόσαυρου Ρεξ (Τ. rex) σε απόσταση 7.800 χλμ. ήταν μεγάλη. Κύριο μέλημα της TNT ήταν να το συσκευάσει προσεκτικά μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο μήκους 1,90μ., να το σφραγίσει και να το μεταφέρει πρώτα από τη Νότια Ντακότα προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης (2.785 χλμ.).

Από εκεί η μεταφορά έγινε με ένα αεροσκάφος της TNT Boeing 747 μέχρι τον εναέριο κόμβο της στη Λιέγη και στη συνέχεια με ένα φορτηγό TNT, εξοπλισμένο με state-of-the-art τεχνολογία εντοπισμού ως το Fuerth.

«Είμαστε υπερήφανοι που η TNT βοήθησε το Κέντρο Βιοποικιλότητας «Naturalis» να φέρει ένα σπάνιο κρανίο Τυραννόσαυρου Ρεξ (Τ. rex) στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Grant Cochrane, Global Special Services Director, TNT. «Στην TNT έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία στη διανομή ειδικών φορτίων. Αυτή όμως ήταν και η πρώτη μας ευκαιρία να μεταφέρουμε ένα προϊστορικό εύρημα μίας τόσο μεγάλης αξίας για τους ερευνητές.»

Το κρανίο ανήκει σε θηλυκό Τυραννόσαυρο Ρεξ (Τ. rex) που βρέθηκε σε ανασκαφές στη Μοντάνα (Η.Π.Α.) το 2013 και εξαγοράστηκε από το Κέντρο Βιοποικιλότητας «Naturalis» το 2014. Ο σκελετός θα παρουσιαστεί στο «Naturalis» στο Leiden της Ολλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Fraunhofer EZRT» εξέτασαν τη δομή του κρανίου βάσει των τρισδιάστατων (3D) εικόνων αξονικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης. To Κέντρο Βιοποικιλότητας «Naturalis» και το Ινστιτούτο «Fraunhofer EZRT» θα παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνάς τους το τέλος του μήνα.

Η καλοσχεδιασμένη από την TNT επιχείρηση μεταφοράς με τακτικές ενημερώσεις σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα ολοκληρωθεί, όταν η TNT μεταφέρει το δείγμα πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα Ιουνίου 2015.

Διαφήμιση