Αρχική Ειδήσεις Η οικονομική αστάθεια κάνει ζημιά στις επενδύσεις υδρογονανθράκων

Η οικονομική αστάθεια κάνει ζημιά στις επενδύσεις υδρογονανθράκων

0
Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, εφόσον σταθεροποιηθεί το πολιτικό και οικονομικό κλίμα και υπάρξει συνέχεια τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο και στη διαδικασία των διαγωνισμών, εξέφρασε απόψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εnergean, Μαθιός Ρήγας.

Η εταιρία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, έχει αναλάβει τις έρευνες στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα, ενώ έχει υποβάλει προσφορά για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας-Πρέβεζας (οι προσφορές για τις δύο περιοχές όπως και για τη ΒΔ Πελοπόννησο είναι υπό αξιολόγηση).

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι οι εταιρίες που αποχώρησαν από τον τελευταίο διαγωνισμό για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα το μετανιώσουν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου στον τομέα και υπογράμμισε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στην Καβάλα έχει ήδη δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Σοφία Σταματάκη, ανέφερε ότι το πλήθος και το ύψος των συμμετοχών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων, εξαρτάται κυρίως από τις εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς την ώρα του διαγωνισμού, η αξία των κοιτασμάτων είναι άγνωστη.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, το διεθνές κλίμα να μην επηρεάσει πολύ τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για έρευνες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγο που είναι σε εξέλιξη (η προθεσμία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα λήγει στις 14 Ιουλίου).

Ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής εταιρίας υδρογονανθράκων Χ. Έλληνας, παρουσίασε τις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Αφροδίτης μέσω αγωγού, σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή, τις πιθανές συνέπειες από αντίστοιχες αποφάσεις που θα ληφθούν για το (μεγαλύτερο) κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, αλλά από την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο ξεκινούν εφέτος τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή και προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις από το 2017, ανέφερε ο διευθυντής ερευνών των ΕΛΠΕ κ. Ι. Γρηγορίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, σε επιλεγμένες περιοχές και σε Κοινοπραξία με άλλες εταιρίες (με ορισμένες υπάρχουν ήδη συζητήσεις) ενώ απέδωσε τη διστακτικότητα ξένων εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη δύσκολη γεωλογική εικόνα της χώρας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της FlowEnergy Ηλίας Κονοφάγος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη λιγότερο ερευνημένη χώρα του κόσμου μετά το Μαρόκο και τη Ν. Αφρική, ενώ βρίσκεται στην 131η θέση μεταξύ 147 χωρών αναφορικά με την ελκυστικότητα των επενδύσεων στον τομέα.

Διαφήμιση