Αρχική Ανακύκλωση Η νέα στρατηγική της πολιτείας στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η νέα στρατηγική της πολιτείας στη διαχείριση των απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

«Ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια κοινωνία της ανακύκλωσης με μηδενικά απόβλητα. Εγκαταλείπει το αδιέξοδο αναπτυξιακό γραμμικό μοντέλο, που βασίζεται στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αγαθών και ενέργειας και στρέφεται στην κυκλική οικονομία» τόνισε ο αναπλ. ΥΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, στην διεθνή ημερίδα για τα στερεά απόβλητα που πραγματοποιείται στο ΕΜΠ.

Στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η προσπάθεια του υπουργείου εστιάζεται στους πυλώνες της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, με ένα αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως εν δυνάμει πόρο, και θα ελαχιστοποιεί την διάθεση στο έδαφος.

«Αλλάζουμε το μοντέλο του σχεδιασμού, από εκείνο της εντάσεως κεφαλαίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια, σε εντάσεως εργασίας, προωθώντας την διαχείριση, όχι σε κεντρικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά σε τοπική κλίμακα και αξιοποιώντας την τοπική αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα σχετικά έργα υποδομών και δράσεων, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρ. Επιτροπής, «οι πολιτικές για την προώθηση της μετάβασης σε πιο κυκλική οικονομία αναμένεται να αυξήσουν κατά 30% την παραγωγικότητα των πόρων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2030».

Μόνο μέσα από τους νέους στόχους που προτείνονται για τα απόβλητα αναμένεται η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ανέφερε ο κ Τσιρώνης – εκτιμά ότι μονάχα στην Ελλάδα, η πλήρης αξιοποίηση της διαλογής στην πηγή θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των στόχων, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν πανελλαδικά 10.000-12.000 θέσεις εργασίας, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 δις. ευρώ μέχρι το 2020.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), με αντικείμενο τις “συνέργειες αποβλήτων και πόρων προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές χώρες”. Σκοπός της ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες πλήρη εικόνα για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις επάνω στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της εφαρμογής της στο χώρο των επιχειρήσεων.

Οι έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, κατέδειξαν την ανάγκη για πέρασμα από την γραμμική στην κυκλική οικονομία: Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων η γραμμική οικονομία συνίσταται στην αλληλουχία “πρώτη ύλη – παραγωγή προϊόντος – κατανάλωση – απόρριψη”.

Στην κυκλική οικονομία το τελικό προϊόν-υπόλειμμα δεν θα καταστρέφεται, αλλά θα γυρίζει στην διανομή προς τον καταναλωτή, ή ως πρώτη ύλη πάλι στη βιομηχανία. Στόχος είναι η διαμόρφωση της κοινωνίας της ανακύκλωσης και η απόληψη των αποβλήτων.

Εκ μέρους του ΕΕΔΣΑ, ο Χρήστος Τσομπανίδης ανέπτυξε αρχικά την ανάγκη μετάβασης στην κυκλική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που «εγγυάται αειφόρα ανάπτυξη και αλλαγή του μοντέλου παραγωγής σε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής και εύκολη επαναχρησιμότητα-επισκευασιμότητα»

Ο κ. Τσομπανίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που καθιστούν αυτό το μοντέλο ακόμη πιο επιτακτικό για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και τις Μεσογειακές χώρες, καθώς δεν διαθέτουν υψηλή βιομηχανία και πρώτες ύλες.

Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκαν οι θετικές επιπτώσεις της διαχείρισης των αποβλήτων και πόρων μέσω της κυκλικής οικονομίας με ωφέλειες για το περιβάλλον, για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και άλλων παραγωγικών τομέων, για την διαφύλαξη των πόρων και της βιοποικιλότητας, για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας κ.λ.π.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA) Ντέηβιντ Νιούμαν, ο οποίος ανέδειξε τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που έχει η κυκλική οικονομία στο καθεστώς της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και οικονομίας.

Διαφήμιση