Αρχική Ειδήσεις Επένδυση 300 εκατ ευρώ στην Αφάντου Ρόδου

Επένδυση 300 εκατ ευρώ στην Αφάντου Ρόδου

0
Διαφήμιση

Είναι αυτοί που κέρδισαν τον διαγωνισμό και καλούνται να δημιουργήσουν έναν τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή επενδύοντας πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού ο οποίος φέρνει στα ταμεία έσοδα 42,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το Ταμείο ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου την εταιρεία M.A.AngeliadesInc. με προσφορά ύψους 26.900.000 ευρώ για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου και την εταιρεία T.N. AegeanSunInvestmentsLimited, μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς της ύψους 15.200.000 ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου (σύνολο 42.100.000 ευρώ).

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ η επένδυση για την αξιοποίηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στη χώρα, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές, που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί, βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου.

Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν, κυρίως, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 280 ευρώ ανά τμ δόμησης και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.

Οι δύο νικητές του διαγωνισμού έχουν πείρα σε επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα αλλά καλούνται να βρουν τη ρευστότητα που χρειάζεται για το έργο. Ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και διαθέτει την M.A.AngeliadesInc. θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής και κατάγεται από τη Σύμη.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει παλαιότερα, η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ο κ. Αγγελιάδης έχει κατασκευάσει 182 εστιατόρια στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ η εταιρεία του έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

O κ. Αγγελιάδης γεννήθηκε το 1941 στη Σύμη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εργολαβική εταιρία, MagneticConstructionCorp, η οποία έχει κατασκευάσει 186 εστιατόρια –τα περισσότερα ομογενών ιδιοκτητών- μόνο στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και το 1991 προχώρησε στην δημιουργία της «M.A.AngeliadesInc», μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα είναι ανάμεσα στις πρώτες 400 και η 5η μεγαλύτερη της Νέας Υόρκης. Η εταιρία δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε κυβερνητικά, δημόσια έργα. Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει είναι σχολεία, βιβλιοθήκες, σταθμοί του μετρό και δημόσια κτίρια.

Η εταιρεία AegeanSunInvestmentsLimited, που πήρε το δεύτερο κομμάτι της έκτασης ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη επικεφαλής της AtlanticaHotelsandResorts. Η Atlantica αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUItravel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Από πέρυσι Nικολαϊδης και TUI έχουν καταθέσει τρεις φακέλους για την κατασκευή πεντάστερων μονάδων σε Κρήτη και Ρόδο, επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με διαδικασίες fasttrack. Η TUI φαίνεται να αναζητά ευκαιρίες σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο πλάνο επέκτασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου στην Κω.

O κ. Νικολαΐδης διαθέτει ξενοδοχεία σε:

Κύπρο: AtlanticaMiramareBeach – Λεμεσός AtlanticaOasisHotel – Λεμεσός AtlanticaGardens – Λεμεσός AtlanticaBayHotel – Λεμεσός AtlanticaGoldenBeach – Πάφος Atlantica Λέσχη SungardenBeach – Αγία ΝάπαAtlanticaAeneasResort & Spa – Αγία Νάπα AtlanticaSanctaNapaHotel – Αγία Νάπα AtlanticaSeaBreezeHotel-Πρωταρά

Ελλάδα : Atlantica Holiday Village – Ρόδος Atlantica Princess Hotel – Ρόδος Atlantica Imperial Resort – Ρόδος Atlantica Club Aegean Blue – Ρόδος Atlantica Aegean Park – Ρόδος Atlantica Sensatori Resort – ΚρήτηAtlantica Kalliston Resort & Spa – Crete Atlantica Caldera Bay – Κρήτη Atlantica Caldera Beach – Κρήτη Atlantica Caldera Village – Crete Atlantica Caldera Creta Paradise – Κρήτη Atlantica Grand Mediterraneo Resort & Spa – Κέρκυρα Atlantica Porto Bello Royal, Κως Atlantica Porto Bello Beach, Κως Atlantica Λέσχη Μαρμάρι, Κως Magic Life Marmari Palace by Atlantica, Κως Holiday Village Κως από Atlantica, Κως Atlantica Thalassa Hotel-Kos

Αίγυπτος: Coral Sea Sensatori Resort – Sharm El-Sheikh, Coral Sea Resort – Sharm El-Sheikh, Coral Sea Holiday Village Sharm El-Sheikh, Coral Sea Splash

Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έγκριση του τελικού σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Διαφήμιση