Αρχική Ειδήσεις Εγκαινιάστηκε το μονοπάτι Menalon Trail

Εγκαινιάστηκε το μονοπάτι Menalon Trail

0
Διαφήμιση

Με μια μεγάλη γιορτή, ανοιχτή σε όλους, κατοίκους και εκατοντάδες επισκέπτες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του “Menalon Trail” στη Στεμνίτσα, του μονοπατιού του Μαινάλου, του πρώτο Διεθνώς Πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα και στα δέκα στην Ευρώπη.

Τα εγκαίνια έγιναν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Γορτυνίας, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και τους εθελοντές, παρουσία της Δανής Προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κα Lis Nielsen. Η κεντρική τελετή των εγκαινίων έγινε στη Στεμνίτσα.

Ευχή όλων η καλότυχη εξέλιξη του Menalon Trail!

Για πρώτη φορά εκατοντάδες εθελοντές από 9 χωριά της Αρκαδίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν εντατικά, σε 10 μόλις μήνες, για την προώθηση του τόπου τους, με την δημιουργία του πιστοποιημένου μονοπατιού “Menalon Trail” που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και ενώνει 9 πανέμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς – Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια – δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια μοναδική περιοχή με παρθένα φύση και πλούσια ιστορία.

Για την προσπέλασή του απαιτούνται 5 ημέρες με περπάτημα περίπου 6 ώρες την ημέρα.

Το Menalon Trail προωθεί με έναν ολιστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή ως προορισμό σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες της Αρκαδίας: αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική, μέλι και αγροτικά προϊόντα και τόσα άλλα.

Ταυτόχρονα, επεκτείνει την τουριστική περίοδο και – το κυριότερο – επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην περιοχή, «μοιράζοντάς» τον στα παραδοσιακά χωριά, ενώ το πολιτισμικό τοπίο της Γορτυνίας αναδεικνύεται αποτελεσματικά.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις

Οι πεζοπορικές και εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και στα 9 χωριά του μονοπατιού το τριήμερο 30, 31/5 & 1/6/2015 έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να χαρούν το μονοπάτι και να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα τόσα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Γορτυνίας.

• Στη Στεμνίτσα μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησαν χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυτίνας και πεζοπορία προς μονή Φιλοσόφου – Δημητσάνα. Στη σχολή αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας παρουσιάστηκαν αρχαίες τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων.

• Στην Ελάτη έγινε αγιασμός και πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στην διαδρομή Ελάτη – Βυτίνα, 2,5 περίπου ωρών δίπλα στην κοιλάδα του Μυλάοντα. Φτάνοντας στα αλώνια της Παλιάς Βυτίνας οι πεζοπόροι – σ’ ένα σκηνικό που θύμισε παλιές εποχές, με αυτοσχέδια τραπέζια και καθίσματα από αχυρόμπάλες, πιάτα από κορμό ελιάς και πήλινα ποτήρια – απόλαυσαν καλωσόρισμα από τον Σύλλογο Εμποροεπαγγελματιών Βυτίνας και τον Όμιλο Κυριών Βυτίνας υπό τους ήχους της φλογέρας και παραδοσιακής μουσικής.

• Στην Νυμφασία το βράδυ της Κυριακής οργανώθηκε πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Σε όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο διάσημος παρουσιαστής του Travel Channel Jonathan Phang, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την Αρκαδία και την πανέμορφη φύση, τους ζεστούς ανθρώπους και τις παραδοσιακές γεύσεις της Γορτυνιακής κουζίνας.

• Στην Δημητσάνα έγινε παραδοσιακό γλέντι με την τετραμελή ορχήστρα του Τάσου Μορφωνιού και κεράσματα – γλυκά και τσίπουρο από τους επαγγελματίες – και παράλληλα παρουσίαση φωτογραφιών από τη δημιουργία του μονοπατιού.

• Στο Ζυγοβίστι το βράδυ του Σαββάτου έγινε τοπικό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα.

• Στο Βαλτεσινίκο λειτούργησε 3ήμερο Έκθεσης ξυλογλυπτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο με δημιουργήματα των αποφοίτων της Ξυλογλυπτικής Σχολής που λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια στο χωριό καθώς και αυτοδίδακτων ξυλογλυπτών.

Το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του χωριού έγιναν τα εγκαίνια Του Μονοπατιού και η εκκίνηση της Ποδηλατάδας Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια μέσω του μονοπατιού «Αρκάδων Ποιμένων» και ποδήλατα – έκπληξη τελευταίας τεχνολογίας. Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ομιλία για τα Μονοπάτια και τα ξυλόγλυπτα, απονομή επαίνου στους απόφοιτους της Ξυλογλυπτικής σχολής καθώς και τους αυτοδίδακτους Ξυλογλύπτες.

• Στα Μαγούλιανα, η Κυριακή ξεκίνησε φυτεύοντας και μαθαίνοντας τα φυτά και τα βότανα του Μαινάλου. Στη συνέχεια, ντόπιοι και επισκέπτες δοκίμασαν τις επιδόσεις τους στην τοξοβολία, ενώ στον πλάτανο της πλατείας του χωριού το συγκρότημα «Kicked Out οf The Wedding (KOOTW)» έδωσε μια διαφορετική νότα στη διασκέδαση όλων και εξέπληξε ευχάριστα με τις μουσικές του επιλογές!

• Στα Λαγκάδια διοργανώθηκε το Σάββατο ημερίδα από το Πολυτεχνείο με θέμα «Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου της Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της» που παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

• Την Κυριακή το απόγευμα έγινε αναπαράσταση αμμοληψίας με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή Γκριλλάς Λαγκαδίων από την κίνηση πολιτών «Άνθη της πέτρας».

Οι διοργανωτές απέτισαν φόρο τιμής στους Λαγκαδιανούς μαστόρους που έκαναν αμμοληψία από την εν λόγω τοποθεσία με αναπαράσταση της διαδικασίας και ομιλία απ’ τον κ. Κατσιούφη γιορτάζοντας ταυτόχρονα και τα γενέθλια της κίνησης πολιτών προσφέροντας τοπικά γλυκίσματα.

• Την Δευτέρα το πρωί στην πλατεία ηρώων των Λαγκαδίων οι ντόπιοι επαγγελματίες πρόσφεραν στους επισκέπτες τοπικές λιχουδιές μετά μουσικής στους επισκέπτες – εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία και έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.

Διαφήμιση