Αρχική Ειδήσεις CISD: Άμεση και οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο

CISD: Άμεση και οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο

0
Διαφήμιση

Άμεση και οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο ζητάει με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ, κ. Γιάννη Τσιρώνη η CISD.

Στην επιστολή της αναφέρει τα εξής: “Κύριε Αν. Υπουργέ Περιβάλλοντος,

Όπως γνωρίζετε η διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθορίζεται και ελέγχεται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται µε το κυνήγι.

Ο λεγόμενος νόμος περί Θήρας αποτελεί το 6ο βιβλίο (άρθρα 251-267) του Δασικού Κώδικα, δηλαδή το νομοθετικό διάταγμα 86/1969 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ: 7/Α/1969 σε συνδυασμό με ορισμένες τροποποιήσεις που επήλθαν το 1975, ενώ για τα θηρεύσιμα είδη εκδίδεται κάθε χρόνο ρυθμιστική απόφαση του Υπ. Γεωργίας. Κάθε έτος εκδίδονται αποφάσεις σχετικά ε «Ρυθμίσεις θήρας», όπου καθορίζεται, μεταξύ άλλων και η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου ανά θήραμα και περιοχή.

Για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ωστόσο έχει επιβληθεί έως και οριστική απαγόρευση κυνηγιού.

Η περίπτωση της Χίου είναι μία από αυτές μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που είχαν ως συνέπεια το θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη απαγόρευσης σε ολόκληρο το νησί της Χίου. Εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, όπως και η με αριθμό 112022/2168 (ΦΕΚ 2154/6 Αυγούστου 2014) για την περίοδο 2014 – 2015

Δυστυχώς και αυτή η ολική απαγόρευση κυνηγιού δεν τηρήθηκε και πολλές ήταν οι αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και από μερίδα συνειδητοποιημένων κυνηγών που βλέπουν κάθε χρόνο το θήραμα να λιγοστεύει, οι οποίοι κατήγγειλαν το γεγονός και στο CISD.

Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ώστε να είναι δυνατή η επανάκαμψη της πανίδας μετά τις φωτιές.

Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστασία των περιοχών που δεν έχουν καεί και πού αποτελούν καταφύγιο πανίδας παγιδευμένα πλέον σε νησίδες άκαυτων βιοτόπων, καθώς το κυνήγι εκεί αποτελεί γενοκτονία, περισσότερο απ’ ότι στα καμένα.

Για το CISD το θέμα δεν είναι μόνο εξαιρετικά σοβαρό λόγω της ανάγκης προστασίας της σπάνιας ορνιθοπανίδας και της βιοποικιλότητας της Χίου, αλλά και πολιτικά κρίσιμο λόγω της συνεχιζόμενης καταστρατήγησης του δικαιώματος για αυτοδιοίκηση και επιλογή του τρόπου ανάπτυξης μιας τοπικής κοινωνίας που πολύ σωστά επιθυμεί ήπια, αειφόρο ανάπτυξη.

Το CISD, συντασσόμενο με ανάλογα αιτήματα μεγάλων οικολογικών οργανώσεων, ενώνει τη φωνή του προκειμένου:

  • να διασφαλισθεί η εφαρμογή των νόμων
  • να ελεγχθούν οι μεμονωμένες πράξεις των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών, οι οποίες με αποσπασματικές κινήσεις (π.χ. εβδομαδιαία απαγόρευση κυνηγιού) παρεκκλίνουν από την αποστολή τους, που είναι η προστασία των δασών και της πανίδας και μετατρέπονται σε κέντρα εξυπηρέτησης συμφερόντων ισχυρών κυνηγετικών ομάδων που πιέζουν για συνέχιση του κυνηγιού, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας
  • να περιοριστούν οι γνωστές πιέσεις από μικροκομματικά – ψηφοθηρικά συμφέροντα που δυστυχώς οδηγούν στη σιωπή τον πολιτικό κόσμο του νησιού απέναντι στο πρόβλημα.

Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική απαξίωση που γνώρισε το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τις τελευταίες δεκαετίες, που έχει μεγάλο μέρος ευθύνης στην βαθύτερη αιτία της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που βιώνει σήμερα ο τόπος μας.

Το CISD έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών εφαρμογής που έχει η απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο. Ωστόσο, κάνει σαφές ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που όχι μόνο δεν συνδέεται με τις ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία των δασών και των οικοσυστημάτων, στην διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, στη μείωση της βιοποικιλότητας, στη ρύπανση, κλπ.

Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται ένα “σπορ” που συνδυάζεται με τη στυγνή καταστροφή της πανίδας που απώλεσε με τόσο τραγικό τρόπο το νησί.

Ως εκ τούτου, το CISD καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα επιστολή

  • να μεριμνήσουν για την ορθή εφαρμογή του νόμου όχι μόνο για τη φετινή κυνηγετική περίοδο
  • να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους,
  • να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μην αφήνουν την απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού αποκλειστικά στα κατά τόπους Δασαρχεία
  • να επιβάλουν αναστολή κυνηγίου σε όλο το νησί ώστε να προλάβουν να ανανήψουν τα πληγέντα πουλιά και ζώα της άγριας ζωής και να περιορισθεί η απώλεια της βιοποικιλότητας του όμορφου αυτού νησιού.

Οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός δεν θα αποτελεί παρά επίφαση με σκοπό τον καθησυχασμό των ενδιαφερόμενων για το περιβάλλον και διαβατήριο στον κάθε αυτοαποκαλούμενο “κυνηγό” για μια κάθετη υπέρβαση οποιαδήποτε δεοντολογίας.

Διαφήμιση