Αρχική Καταστροφές Υψηλά επίπεδα αιθλομίχλης σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για ακόμα έναν χειμώνα

Υψηλά επίπεδα αιθλομίχλης σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για ακόμα έναν χειμώνα

0
Διαφήμιση

Αρκετά υψηλές ήταν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και άλλων αέριων τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής και κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς παρά τις εντονότερες βροχοπτώσεις, ο ψυχρότερος χειμώνας οδήγησε σε αύξηση της καύσης βιομάζας και ξύλου.

Αυτό προέκυψε από τις εξειδικευμένες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκαν σήμερα, στη Δεύτερη Ετήσια Ειδική Εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ECOCITY, στο κτίριο Κωστής Παλαμάς.

Η φετινή ψυχρή περίοδος (Δεκέμβριος 2014- Μάρτιος 2015) ήταν κατά 10% πιο ψυχρή της περυσινής (κατά 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος) και παρά τις κατά 35% περισσότερες βροχοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας, διαπιστώθηκε αφενός, υπέρβαση του ημερήσιου ορίου των μεγαλύτερου μεγέθους αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα επί 22 ημέρες (σχεδόν διπλάσια συχνότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλ. 18% έναντι 11%) και αφετέρου, επί 40 ημέρες, οι ωριαίες βραδινές τιμές ήταν μεγαλύτερες των 80 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Με αποτέλεσμα, τα έντονα φαινόμενα αιθαλομίχλης να κινηθούν στο ίδιο ποσοστό με πέρυσι. «Τις βραδιές με αιθαλομίχλη, η συνεισφορά της καύσης βιομάζας αγγίζει τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο» τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκoπείου Αθηνών, Ευ. Γερασόπουλος.

Κατέληξε δε στο ότι «η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και το επίδομα θέρμανσης, βοηθούμενα από την αύξηση της βροχόπτωσης, αντισταθμίστηκαν από τον ψυχρότερο χειμώνα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη όσον αφορά τα επίπεδα ρύπων που οφείλονται στην αιθαλομίχλη» και πρόσθεσε ότι αναφορικά με το μονοξείδιο του άνθρακα, παρατηρείται ότι τους τελευταίους τρεις χειμώνες, «η αιθαλομίχλη έχει επιστρέψει στα επίπεδα χειμερινής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, προ του 2000».

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η καύση της βιομάζας και ξύλου εξακολουθεί να οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, τη χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα μετρήσεων και προσομοιώσεων του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συνεργάζεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Τα Σαββατοκύριακα, οι τιμές της χειμερινής περιόδου 2014- 2015 είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2013- 2014 και παρά το ότι η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε στα επίπεδα του 2011, η καύση ξύλου και βιομάζας συνεχίστηκε. «Αναμφίβολα, το πρόβλημα ανάγεται στην παγίωση του ξύλου και βιομάζας στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής, λόγω της οικονομικής κρίσης» επισημαίνει το ΑΠΘ.

Σε πόλεις σαν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που είναι «παγίδες ρύπων» (στενοί δρόμοι- υψηλά κτίρια), είναι επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ελέγχου όσον αφορά στην ποιότητα της βιομάζας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΜΚΟ ECOCITY, Θάνος Ζαφειρόπουλος. Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόκειται να επανακαταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση λύσεων τόσο όσον αφορά στη διακίνηση και ποιότητα εισαγόμενης και παραγόμενης εγχωρίως βιομάζας όσο και όσον αφορά στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης. Επιπλέον, προτάσεις οι οποίες στοχεύουν στην καταπολέμηση της κλοπής και νοθείας πετρελαίου και στον αυστηρό έλεγχο της ποιότητας του διακινούμενου πετρελαίου θέρμανσης, μεταξύ άλλων. Θα επανακαταθέσει, τέλος, μεγάλο εύρος προτάσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα οχήματα.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης άμεσα, καθώς όπως επισήμανε η πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, Κλέα Κατσουγιάννη, είναι διαπιστωμένες οι βραχυχρόνιες επιδράσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης από την αιθαλομίχλη και οι μακροχρόνιες, από τα καύσιμα κίνησης.

Ηλ. Ντράλλος

Διαφήμιση