Αρχική Ειδήσεις Το Περιβάλλον και η Ενέργεια στην ατζέντα Λαφαζάνη- Τσιρώνη -Κρέτσου

Το Περιβάλλον και η Ενέργεια στην ατζέντα Λαφαζάνη- Τσιρώνη -Κρέτσου

0
Διαφήμιση

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, μεταξύ της κοινοτική Επιτρόπου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου και τους αρμόδιους υπουργόύς ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και αναπληρωτή Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη

Η Επίτροπος, ευχήθηκε να επιτύχει η προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα και να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας στη χώρα και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, που θα υποβάλουν οι ελληνικές αρχές, για την κοινοτική στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.

Για τον τομέα της ενέργειας, η κοινοτική αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται.

“Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται στην Ελλάδα πολλά νέα έργα στον τομέα της ενέργειας και φιλοδοξούμε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις θα αποτελέσουν έναν ουσιαστικό μοχλό για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση”, δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στη προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων στα βαλκάνια.

Ο κ. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP είναι σημαντικό έργο, καθώς θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης και δουλειά σε εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να προκύψουν εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα, ύστερα από διαβουλεύσεις με την διοίκηση του έργου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον υπουργό στον κάθετο διάδρομου φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα διασυνδέει αμφίδρομα τα εθνικά συστήματα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος – ProjectsofCommonInterest (PCIs)- τα 15 συνολικά μεγάλα και μικρότερα έργα φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία προχωρά η χώρα, καθώς δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια περισσότερων χωρών και της περιοχής μας.

Προτεραιότητα έδωσε ο υπουργός σε τρία από τα υπό ένταξη έργα, τον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου (IGBR), την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης- Ηπειρωτικής Ελλάδας, που αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί, θα μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Στερεά απόβλητα

Η Επίτροπος έθιξε, επίσης, το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που συνέδεσε με τις καταδίκες για τις παράνομες χωματερές και με τη χρηματοδότηση έργων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για κρίσιμο πρόβλημα. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με ριζική αλλαγή στρατηγικής, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσουν όλοι οι παράνομοι ΧΑΔΑ και να μειωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα.

Ζητάμε – πρόσθεσε – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πληρώσουμε το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους χώρους που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάστασή τους. Επίσης, ζητάμε το όποιο εναπομείναν πρόστιμο να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα και με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης, υποστήριξε ότι αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα, για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά (σ.σ: 21 από τις συνολικά 39 εναπομείνασες χωματερές βρίσκονται σε τέτοια νησιά), με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα μπορούσαν αυτές οι περιοχές να εξαιρεθούν.

Διαφήμιση