Αρχική Ειδήσεις 2ND Athens Health Forum 2015: Ποιο το μέλλον της υγείας στην...

2ND Athens Health Forum 2015: Ποιο το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα εξήχθησαν στο 2ND ATHENS HEALTH FORUM 2015, που πραγματοποιήθηκε από την Palladian Conferences, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στάθηκαν στην ανάγκη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, στη βελτίωση των παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην εφαρμογή ακόμα περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, αν και έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια, στην άμεση επίδραση του ασφαλιστικού συστήματος στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, στην ανάγκη σωστής τιμολόγησης των φαρμάκων και στην επιβεβλημένη διακοπή των περικοπών στην Υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, υπάρχει έλλειψη 22.000 στελεχών στον χώρο της Υγείας και γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 4.500 στελεχών, με κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς.

Επανέλαβε, πως έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, καθώς και στην αναπροσαρμογή, σε πιο προσιτά επίπεδα, της δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε μια νέα συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η φαρμακευτική πολιτική.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του σημείωσε ότι το σύστημα Υγείας είναι σε οριακό σημείο, όπως άλλωστε και η οικονομία και η χώρα και αυτό ήταν το τίμημα της σημαντικής πολιτικής αλλαγής και της προσπάθειας της χώρας να διεκδικήσει μία άλλη θέση, ισότιμη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Επισήμανε ότι είμαστε στο τέλος της επίπονης προσπάθειας και αυτό θα ωφελήσει και την υγεία. Συμπλήρωσε ότι χρειαζόμαστε στοχευμένη ενίσχυση στον χώρο της δημόσιας Υγείας και με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους, καθώς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την κατάρρευση του. Κλείνοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε την κατασπατάληση πόρων στη δημόσια Υγεία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ιωάννης Μπασκόζος στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εξασφάλιση ενός συστήματος ισότιμης και καθολικής πρόσβασης για όλους τους ασθενείς στο φάρμακο που έχουν ανάγκη.

Πρόσθεσε ότι δε ότι η κλινική έρευνα πρέπει και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης στην χώρα, αρκεί να σέβεται τα δικαιώματα των ασθενών, να διασφαλίζεται το ασυμβίβαστο και να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και να υπάρχει αξιολόγηση των μελετών που ήδη εφαρμόζονται, ώστε να εξετάζονται τα αποτελέσματα της κλινικής πράξης.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) κ. Πασχάλης Αποστολίδης στον χαιρετισμό του ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα καλύψει το υπόλοιπο 50%.

Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών, περισσότερα από 1 δις ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ζήτησε από το Υπουργείο τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση τους. Κλείνοντας, υποστήριξε την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και την αύξηση παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο ελληνικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα 4 θεματικά πάνελ του συνεδρίου υπήρχε έντονο διαδραστικό στοιχείο, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν να σχολιάσουν απαντήσεις του κοινού, σε κρίσιμα ερωτήματα για την υγεία, τις οποίες έδινε το κοινό μέσω televoting.

Διαφήμιση