Αρχική Ειδήσεις Οι αλλαγές στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και η σημασία τους

Οι αλλαγές στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και η σημασία τους

0
Διαφήμιση

Του Μιχάλη Μυγιάκη

Την αλλαγή πλεύσης στα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία πλέον οδεύουν προς κρατική εποπτεία με άμεσο στόχο τον έλεγχο του ζωτικού τομέα των καυσίμων σηματοδοτούν οι αλλαγές στη διοίκηση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Την αλλαγή αυτή άλλωστε, την είχε προαναγγείλει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, στη συνάντηση που είχε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Κωστόπουλο.

Ο υπουργός τότε, είχε δηλώσει ότι, το ποσοστό 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο, θα επιστρέψει από το αμαρτωλό -όπως είχε πει- ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, προκειμένου να αξιοποιηθεί από αυτό. Μάλιστα, είχε δώσει έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων λέγοντας ότι, το φαινόμενο είναι πολύ εκτεταμένο και πως, η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συλλογική παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων.

Από την άλλη, η πλευρά Λάτση -που σημειωτέον ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών των ΕΛΠΕ- δεν φαίνεται να αντιδρά -τουλάχιστον εμφανώς- με τις επιλογές Λαφαζάνη, δεδομένου μάλιστα ότι, το θέμα της ανάθεσης του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο έχει δοθεί στη LAMDA Development SA, συμφερόντων Λάτση, παραμένει ανοικτό…

Υπάρχει όμως, και κάτι ακόμη, που κάνει τον έλεγχο των ΕΛΠΕ ακόμη πιο ελκυστικό: Πρόκειται βέβαια, για το «ζεστό» χρήμα που διαθέτει στα ταμεία του ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό του 1,8 δις ευρώ, που μπορεί να δώσει «ανάσα», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στην ασφυκτική πίεση των δανειστών, όσον αφορά το δημόσιο χρέος.

Η νέα διοίκηση

Ο άνθρωπος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, καθηγητής, Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του αείμνηστου, Αντώνη Τρίτση όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και στέλεχος της ΔΕΗ την περίοδο 1973-1988 προτείνεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναλάβει πρόεδρος του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πάνω από τρία χρόνια πριν λήξει η θητεία του δ.σ. των ΕΛΠΕ (28 Ιουνίου 2018), ο κ. Λαφαζάνης, ουσιαστικά καθαιρεί τη νυν διοίκηση (πρόεδρος, Γιάννης Παπαθανασίου και δ/νων σύμβουλος, Γιάννης Κωστόπουλος) για να τοποθετήσει τους, Ευστάθιο Τσοτσορό και Γρηγόριο Στεργιούλη στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος είχε ζητήσει από τον περασμένο Ιανουάριο να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο δε αντικαταστάτης του, Γρηγόριος Στεργιούλης, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου το 2008, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ διορίζεται από την κυβέρνηση και ο διευθύνων σύμβουλος από τον Όμιλο Λάτση. Ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλαν προς την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. οι υπουργοί  ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, ενημερώνουν τα ΕΛΠΕ ότι, εξέδωσαν απόφαση για νέο δ.σ. του Ομίλου, επικαλούμενοι τις προβλέψεις του καταστατικού της εταιρίας.

Σήμερα, ο Όμιλος Λάτση κατέχει το 42,6% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο το 35,4%, θεσμικοί επενδυτές το 13,9%  και το υπόλοιπο 8,1% ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Τσοτσορός έχει διατελέσει γενικός διευθυντής του Ομίλου Ραδιοτηλεοπτικών Επιχειρήσεων «ΣΚΑΪ» (1995-1996), αλλά και ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ραδιοτηλεοπτικών Ομίλων ALPHA και POLIS (1996-2005).

Ο κ. Γρηγόριος Στεργιούλης, χημικός μηχανικός, εργάζεται από το 1984 στα ΕΛΠΕ.

Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. της κυβερνητικής απόφασης είναι: Γεώργιος Γρηγορίου, Στρατής Ζαφείρης, Ανδρέας Σιάμισης, Σωτήρης Κοντονάσιος και Γεώργιος Μαλόγλου.

Τα ΕΛΠΕ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότηςης, εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνουν τις «επιλογές Λαφαζάνη» για τη διοίκηση του Ομίλου.

Επιπλέον, η πλευρά Λάτση (PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A.),  διορίζει τον κ. Γεώργιο Αλεξόπουλο ως νέο μέλος του δ.σ, ενώ ο κ. Θεόδωρος Βάρδας, επίσης διορισθείς από την πλευρά Λάτση, παραμένει μέλος του δ.σ. της “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.”.

Με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πλευράς Λάτση, ο κ. Ανδρέας Σιάμισης (αρμόδιος, μέχρι σήμερα στον τομέα της εμπορίας των ΕΛΠΕ), θα αναλάβει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here