Αρχική Ειδήσεις “Brief Events” με την Αγγέλικα Βαξεβανίδου

“Brief Events” με την Αγγέλικα Βαξεβανίδου

0
Διαφήμιση

Στην εποχή της απόλυτης αμφισβήτησης των πάντων, στην εποχή της απόλυτης παρακμής, στην εποχή που το συναίσθημα ψάχνει απεγνωσμένα καταφύγιο, στην εποχή που κατατρέχει κάθε τι ανθρώπινο, η Αγγέλικα Βαξεβανίδου, στα έργα της, επιχειρεί να εγκλωβίσει την στιγμή που το άτομο ελευθερώνεται.

Την Τρίτη 19 Μαΐου και ώρα 19:00 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Αγγέλικα Βαξεβανίδου στο Φουάρ Gallery\Restaurant , Μητροπόλεως 72 και Χριστοδούλου 6 (1ο όροφος), Μοναστηράκι.

Τα συγκεκριμένα έργα, απογυμνώνουν την επίφαση και εμφανίζουν την ψυχή, έτσι όπως την αντανακλά το βλέμμα και ίσως γι’ αυτό τον λόγο προκαλούν και μαγνητίζουν με την φονική καθαρότητα τους.

Οι μορφές μοιάζουν ασκητικές, εύθραυστες, μυστικιστικές, παροδικές. Τα έργα παραπέμπουν σε πορτραίτα Φαγιούμ και φανερώνουν το πόσο έχει επηρεαστεί η ζωγράφος από την μελέτη της θεωρητικής ψυχανάλυσης. Η αγωνία του προσδιορισμού ταυτότητας που προκύπτει από το περιβάλλον, το χρόνο, τον τόπο, τα βιώματα, τις ρήξεις, τις ανατροπές, σε συνδυασμό με την διαχείριση του αναπόφευκτου, καθορίζει την ύπαρξη και προσδιορίζει το «εγώ»

Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου, επιχειρεί ν’ αντικρίσει τον άνθρωπο έτσι όπως πραγματικά είναι, χωρίς της εξωτερικές επιρροές, χωρίς τα κοινωνικά στερεότυπα που κλήθηκε να υπηρετήσει ή να εξυπηρετήσει …

Γι’ αυτό και καλύπτει το λευκό χαρτί με μολυβιές, γι’ αυτό και οι μολυβιές αυτές σβήνονται με τόση ένταση ώστε να προκύπτει μια απόλυτη διαφάνεια. Τα σημάδια είναι τόσα πολλά, τόσο βαθιά και τόσο έντονα που στο τέλος μοιάζει να καταργούνται. Σκοπός ν’ αποδοθεί η εικόνα αυτού που ποζάρει σ’ ένα κενό εξωτερικών επιρροών.

Η επιλογή του χρώματος στο μολύβι εξασφαλίζει την αναγνώριση του ειδώλου – ατόμου, αλλά τίποτα πιο πολύ, καθώς προτεραιότητα έχει να γαληνέψει ο θεατής σε βαθμό που ν’ ανακαλύψει αυτό που υπάρχει πίσω και πέρα από την ύλη. Όπως αναφέρει άλλωστε και ο SlavojZizek “Η υψηλότερη μορφή ελευθερίας είναι η αποδοχή ως ελεύθερης επιλογής αυτού που πρόκειται να συμβεί”

Η Αγγέλικα Βαξεβανίδου γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας το 1974 και μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 1977. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη και με το πρόγραμμα Erasmus συνέχισε τις σπουδές της στην σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου με καθηγητή των HeribertSturm. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην UniversitätderKünste στο Βερολίνο.

Έχει στο ενεργητικό της δέκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ζει με τον σύζυγό της μόνιμα στην Πάρο. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι τις 31 Μαΐου

Για περισσότερες πληροφορίες www.angelikavaxevanidou.com

Διαφήμιση