Αρχική Ειδήσεις Ο πρώτος ελληνικός πιστοποιημένος πεζοπορικός προορισμός είναι στο Μαίναλο πεδίο

Ο πρώτος ελληνικός πιστοποιημένος πεζοπορικός προορισμός είναι στο Μαίναλο πεδίο

0
Διαφήμιση

Τα εγκαίνια του «MainalonTrail», του 8ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, από τη Δανή πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, LisNielsen και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη.

Πρόκειται για το μονοπάτι των «Αρκάδων ποιμένων» στο Μαίναλο πεδίο, που καθίσταται το πρώτο στην Ελλάδα μονοπάτι, που πιστοποιείται ως οικοτουριστικός πεζοπορικός προορισμός από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας.

Το μονοπάτι έχει συνολικό μήκος εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα και διατρέχει ένα μεγάλο τμήμα του όρους Μαίναλο, αναδεικνύοντας εξαιρετικού κάλλους φυσικά τοπία και σημαντικούς οικισμούς, όπως η Στεμνίτσα, ο ποταμός Λούσιος, η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Νυμφασία, το Βαλτεσινίκο, μέχρι και τα Λαγκάδια.

Το «MainalonTrail» διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει, και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, καθιστώντας το Μαίναλο και τη Γορτυνία, ως σημείο αναφοράς του περιπατητικού τουρισμού.

Η πρωτοβουλία για την πιστοποίηση του μονοπατιού, ανήκει στο ίδρυμα «Χρ. Β. Ρούνιου». Εθελοντές, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, οριοθέτησαν και σηματοδότησαν το μονοπάτι και στη συνέχεια, με αίτημά τους προς την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο υποστήριξε και ο δήμος Γορτυνίας, εντάχθηκε στο βραβευμένο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», που στοχεύει στο να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, τονώνοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες, με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό.

Να σημειώσουμε ότι, με χορηγία του ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη», η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανέλαβε την καταγραφή, μελέτη και υλοποίηση της δίγλωσσης σηματοδότησης των διαδρομών, που σχεδιάσθηκε ειδικά για το MainalonTrail, ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση, παρέχοντας κάθε χρήσιμη πληροφορία στον πεζοπόρο.

Παράλληλα, το μονοπάτι από το Σεπτέμβριο του 2014, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, αναλαμβάνοντας το τελικό κόστος υλοποίησης, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ολοκλήρωση των εργασιών και έχει θέσει υπό την αιγίδα της την προβολή του MainalonTrail σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Συνάντηση ορειβατών

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διασυλλογική ορειβατική – περιβαλλοντική συνάντηση στη Νυμφασία στο Βόρειο Μαίναλο, με σκοπό, αφενός τα εγκαίνια του καινούριου υπέροχου μονοπατιού, από Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο και, αφετέρου, τη σύσφιξη των ορειβατικών δεσμών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πλέον των 450 ορειβατών, από τους ορειβατικούς συλλόγους Τρίπολης, Πατρών, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Πύργου, Αθηνών, Αχαρνών, Ηλιούπολης και Χαλκίδας.

Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Κώστας Ζαχαριάς με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, Δημήτρη Γεωργούλη, που δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από το θαυμάσιο έργο των εθελοντών και του ΣΑΟΟ και όλων όσων εργάστηκαν ή προσέφεραν χρήματα για την ανάδειξη του μονοπατιού των «Αρκάδων ποιμένων», που ονομάστηκε έτσι από τους εθελοντές, που εδώ και πέντε χρόνια, εργάζονται καθαρίζοντας και σηματοδοτώντας τα μονοπάτια του Μαινάλου, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της απαράμιλλης φύσης του.

Οι ορειβάτες της Νότιας Ελλάδας περιπλανήθηκαν γνωρίζοντας τα ελατοδάση και δρυοδάση του Μαινάλου, πηγές, λιβάδια, ασκηταριά, μοναστήρια, διανύοντας μια διαδρομή 17 περίπου χιλιομέτρων, απολαμβάνοντας μια ανεπανάληπτη φυσιολατρική εμπειρία. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των παραμαινάλιων χωριών, διαπίστωσαν την αξία του δικτύου των μονοπατιών της ορεινής πεζοπορίας, τα οποία συνεισφέρουν στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Σημειώνεται τέλος, πως οι εθελοντές, οι ορειβάτες της Αρκαδίας και ο Δήμος Γορτυνίας, διαπιστώνοντας την τεράστια ανταπόκριση του ορειβατικού κόσμου της Νότιας Ελλάδας, στην πρώτη τους αυτή γνωριμία με τα μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων, έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν την προσπάθεια για την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων του Μαινάλου, καθώς και την συνέχιση της σηματοδότησης και συντήρησης των μονοπατιών που εντάσσονται σε αυτό το όραμα.

Διαφήμιση