Αρχική Τεχνολογία Μαύρα μεσάνυχτα έχουν οι Έλληνες με την ορθή χρήση του Ίντερνετ

Μαύρα μεσάνυχτα έχουν οι Έλληνες με την ορθή χρήση του Ίντερνετ

0
Διαφήμιση

Αν και η χρήση του Ίντερνετ είναι πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα, υψηλά παραμένουν τα ποσοστά «αναλφαβητισμού» στους χρήστες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 19/12/2014 με 15/03/2015.

Επτά στους δέκα δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουν λογαριασμό Gmail και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο το 30% δίδει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός. Επίσης, το 20,4%, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει λογαριασμό Gmail.

Aν και επτά στους δέκα γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook, όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών, τρεις στους δέκα είτε δεν γνωρίζουν, είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, είτε δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη.

Συγκεκριμένα, το 11,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιορισμός, το 9,65 απαντά ότι η δημιουργία προφίλ στο Facebook επιτρέπεται στις ηλικίες από 12 ετών και άνω, το 67,4% απαντά από 13 ετών και άνω, ενώ ένα 11,5% απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Μεταξύ άλλων τέσσερις στους δέκα χρήστες δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου», ενώ τρεις στους δέκα αγνοούν τι προσδιορίζουν οι «Όροι Χρήσης».

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι είναι η πολιτική απορρήτου μιας ιστοσελίδας, το 6,7% απαντά «κείμενο που προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε έναν ιστοχώρο», το 62% δηλώνει ότι πρόκειται για κείμενο που προσδιορίζει τον τρόπο που ένας ιστοχώρος χειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ το 18,1% κείμενο που μας ενημερώνει πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα δεδομένα που αναρτούμε στον ιστοχώρο.

Ένας στους δέκα χρήστες δεν γνωρίζει αν μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook. Δύο στους δέκα πιστεύουν ότι, αν και μπορούμε να το διαγράψουμε, το άτομο θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

Στην ερώτηση «Μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook» το 19% απαντά «Ναι, αν και το άτομο αυτό θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί γι’ αυτή μας την ενέργεια», το 70,3% δηλώνει «Ναι και μάλιστα, δεν θα ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή», μόλις το 1,1% απαντά «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», ενώ ένα ποσοστό 9,5% των χρηστών απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Διαφήμιση