Αρχική Ανακύκλωση Ημερίδα για την κομποστοποίηση στην Κυπαρισσία

Ημερίδα για την κομποστοποίηση στην Κυπαρισσία

0
Διαφήμιση

Τα οφέλη της Οικιακής κοσμποστοποίησης και της ανακύκλωσης ως μέρος της διαχείρισης απορριμμάτων αναπτύχθηκαν σε ημερίδα συλλόγων της Κυπαρισσίας που πραγματοποιήθηκε στο Τρενοτεχνείο του Νίκου Καλογερόπουλου παρουσία πλήθος κόσμου και αυτοδιοικητικών.

Η εκπρόσωπος των Συλλόγων κ. Σόνια Τουρκολιά μίλησε για τα οφέλη που αγνοούμε με την ευκαιρία να το ξανασκεφτούμε με βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευσης που απαιτεί το εγχείρημα. Πρόσθεσε ότι η διερεύνηση στα επίπεδα εναρμόνισης και συμβίωσης του σύγχρονου μητροπολιτικού ανθρώπου με το περιβάλλον και οι άξονες διεκδίκησης στα πλαίσια αειφορίας του περιβάλλοντος.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας κ. Τσίγγανος έκανε αναφορά στο πρόβλημα που ταλανίζει τους Δήμους εδώ και χρόνια λέγοντας ότι τα σκουπίδια που παράγουμε πρέπει να τα διαχειριστούμε, αλλά και να εκπαιδευτούν οι πολίτες σε συνθήκες συμβίωσης με το περιβάλλον.

Η εισηγήτρια του θέματος Μυρτώ Φοίφα έκανε εκτενή αναφορά στο παράδειγμα της Καλαμάτας με την Μαραθόλακα αλλά και τις εμπειρίες από το δίκτυο συνοικιακής κοσμποστοποίησης στην Καλαμάτα από το 2010 με την πόλη να φτάνει στα όριά της τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο λόγω της αδράνειας επίτευξης λύσεων από πλευράς πολιτικών παραγόντων αλλά και στην ΜΟΛΑΚ που λειτούργησε για συγκεκριμένο αριθμό λυματολάσπης.

Παραδέχτηκε ότι το εγχείρημα συνοικιακής κοσμποστοποίησης που καθιστούσε υπεύθυνους τους πολίτες χωρίς κεντρική λειτουργία με το σύμβολο του ReThink με την ανακύκλωση και εκ νέου χρησιμοποίηση φυσικών η άλλων υπολειμμάτων. Με σαφήνεια έκανε αναφορά στο κομπόστ, στα πλεονεκτήματα της χρήσης οργανικού λιπάσματος, αλλά και ποια υλικά κομποστοποιούμε, καθώς και στο πως μπορεί το εγχείρημα να λειτουργήσει στην περιοχή της Τριφυλίας που διαθέτει ενεργούς πολίτες και άλλα δεδομένα παραγωγής υπολειμμάτων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι σύλλογοι Μορφωτικός ΜΕΣΚ. Σύλλογος Γυναικών Γαία, Σύλλογος Γιαννίτσαινας, Ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος και η Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Καλκαβούρας, ο Πρόεδρος του Νομικού προσώπου κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος και της κοινωφελούς επιχείρισης κ. Κατσούλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρινόπυουλος και της ελάσσονος κ. Κουκούμης και πλήθος κόσμου…

Πηγή: patrisnews

Διαφήμιση